Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

Tüketicilerin E-Ticaret Sitelerinden Beklentileri

E-Ticaret sitelerini ve bu alt yapıları destekleyen faaliyet gösteren markaları insanlar evinde bilgisayar başında çalışan insanlardan ibaret diye sanıyorlar ancak yanılıyorlar. E-Ticaret fiziki mağazaya göre bazen açması ve faaliyet göstermesi oldukça zor bir hal alabiliyor. E-Ticaret sektöründe olan biri olarak bu sektör oldukça kapsamlı ve ciddi emek gerektiren bir sektördür bu belirteyim. E-Ticaret sitesinin tasarımından, yazılımına, pazarlamasından, müşteri ilişkilerine kadar olan aşamaları fiziki bir mağaza açmaktan da güç. Günümüzde hazır paketler ile bu sorunu ortadan kaldırmak isteyenler olsa da, hazır paket alıncada işler ne yazık ki bitmiyor. Çoğu e-ticaret yazılımı satan firmanın kendine özgü hazır şablonları var. E-Ticaret sektörünüze ve markanıza biraz değer veriyor ve rakiplerinizi analiz edebiliyorsanız, bu şablonlara bağlı kalmak sinek avlayan bir işleri açmak gibi bir hal alıyor. Tüketiciler bir e-ticaret sitesinden ne ister, beklentileri nelerdir gelin birlikte bunları inceleyelim.

E-Ticaret Sitenizin Arayüzü Mükemmel Olmalı!

Bir markanız var ve az önce de belirttiğim standart bir şablon kalıbı üzerine kurulu. Öncelikle bundan kurtulmak için firma ile bizzat iletişime geçmeli ve bu sorundan kurtulmak için ücreti ne olursa olsun arayüz tasarımını değiştirmelisiniz. Şimdi şöyle hayal edelim. Bi caddede ilerliyorsunuz, bir mağazaya denk geldiniz. Vitrin tasarımı ve düzeni o kadar berbat ki hiç ilginizi çekmiyor. Bu mağazaya girmek ister misiniz? Tabi ki hayır. Bu nokta da vitrin düzenini sitenizin ‘Slider’ bölümü olarak düşünün. Bu bölüm sanal mağazanızın ana vitrin bölümüdür ve işini gerçekten bilen kişilere vitrin (slider) tasarımını yaptırmalısınız. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz, gerekirse bir grafik tasarımcı bularak bu sorunu çözmelisiniz. Yine durumu farklı açıdan değerlendirelim. Yine bir cadde üzerinde ilerlerken mağaza vitrini dikkatinizi çekti ve mağazaya girip ürünleri incelemek istiyorsunuz, mağazaya girerken mağazayı incelediğinizde mağazanın pislik içinde ve düzensiz olduğunu hayal edin. Bu mağazaya ne kadar güvenip ürün satın alırsınız? Vitrin düzeni kadar mağaza içerisindeki ürünlerinde düzeni önemlidir. Bu nokta da konuyu e-ticaret ile bağlayacak olursak eğer, Bilgisayar ürünleri satan bir sanal mağazanız olduğunu varsayalım, müşteri sitenize giriyor, Notebook’ların düzeni o kadar kötü ki, ürünün ayrıntılarını paylaştığınız detaylı görsel yada açıklama dahi yok. Hepsini geçtim dekupe bile yapılmamış. Ürün fotoğrafını çektiğiniz gibi koymuşsunuz. Bu şekilde potansiyel müşteriyi tatmin ederek ürünlerinizi satmanız çok güçtür. Bu yüzden tasarım konusuna önem vermek zorundasınız.

E-Ticaret Sitenizin Açılış Hızıda Oldukça Önemlidir.

Tüketici davranışlarına yönelik gerçekleştirilen bir çalışmaya göre; ideal bir web sitesinin yüklenme süresinin ortalama 2 saniye olması gerektiği belirtilirken, e-ticaret sitelerinin yüklenme sürelerinde bu rakam ortalama 14.39 saniyeye kadar çıkabiliyor. Online alışveriş yapanların yüzde 79’u, eğer ziyaret ettikleri e-ticaret sitesi gereğinden fazla yavaş yükleniyorsa, bu siteden daha az alışveriş yapma eğilimindeler. Aynı şekilde internet kullanıcılarının yüzde 44’ünün onlinde dünyadaki kötü deneyimlerini arkadaşlarına anlattıklarına da dikkat çekelim.Tüm bu verileri göz önünde bulundurarak, e-ticaret sitenizin hızını, müşterilerinizi çıldırtmayacak seviyelere çekmek en doğrusu olacaktır.

Her Müşteri Mutlu Olmak İster!

Yapılan araştırmalara göre, online alışveriş yapanların büyün bir kısmı satın alma adımlarından önce, e-ticaret sitelerinin ürün geri iade politikalarını incelediğini ve eğer iadelerde ekstra bir ücret yansıtması söz konusu ise (kargo ödemesi gibi) ürünü satın almaktan vazgeçiyorlar. Bu doğrultuda yapılan araştırmalarda; kullanıcıların %81’i, iadelerde ücret talep eden sitelerden daha az alışveriş yapmak eğiliminde. Özellikle operasyon sürecinde kargo maliyetlerinin belirli bir oranda ki siparişlerde örneğin 50 TL üzeri kargo bedava gibi veya hediye puan benzeri opsiyonlar sonucunda tüketicinin ortalama sepet tutarlarını artırmalarına neden olan hassas bir konudur.

Ödeme Seçeneklerinde Alternatifler Sunmalısınız!

Ödeme konusunda şirketlerin bankaların yıllık vadelerinden dolayı taksit seçeneklerinde belirli bir sınır olması aslında genel bir sorun. Bir de bunun yanında durumu şöyle hayal edin; Müşteri sitenize geliyor. Ürünlerinizi inceliyor, beğendiği ürünleri de sepete ekliyor. Ödeme adımlarına geldiğinde yalnızca kredi kartı seçeneğini görüyor. Siteniz sadece kredi kartı ile ödeme kabul ediyor. Müşteriye ödeme seçeneklerini sunmadığınız için o müşteri yüksek ihtimal o siparişi vermeyecek ve siz de bir satışı sırf ödeme seçeneklerinizin kısıtlı olmasından dolayı kaybedeceksiniz. Kısıtlıda denemez aslında yok ta diyebiliriz. Günümüzde farklı ödeme seçenekleri sunmayan e-ticaret sitelerinde ciddi bir eksiklik ancak kimse bu durumun farkında değil. Ödeme seçeneklerinde Havale, Paypal, iPara, BKM Express, Kapıda ödeme gibi sistemler olması her zaman avantajınıza olacaktır. Bu eksiklikleri giderdiğinizde ödemelerinizde ve satış dönüşümlerinizde ciddi değişiklikler olacağına eminim! Müşteriye bu seçenekleri sunacak, bu altyapıları destekleyen yazılımlar kullanmalısınız. Ayrıca müşteriyi siparişi verirken üye olmaya zorlamakta ayrıca itici bir durum diyebilirim. En ideali, müşteri siparişi verdikten sonra ondan üye olmasını istemektir.

Müşteri Siparişi Verdi İş Bitti mi?

Yıl olmuş 2015. Artık herkes kendi markasını düşünerek e-ticaret konusunda ciddi adımlar atıyor. Ancak günümüzde çözülemeyen en büyük sorun müşteri ilişkileri. Bende e-ticaret sektöründe çalışıyorum ancak her zaman tüketici gözünden bakıyorum olaylara. Sonuçta onların varolması, markamızın ömrünü uzatıyor. Müşteriler her zaman velinimetimiz! Ama olayı müşterinin sipariş vermekten ibaret olduğunu düşünerek çoğu marka yanlış yollar izliyor. Öncelikle teknik destek e-ticaret’in can damarı. Sonuçta müşteriler ürünü almadan danışacağını muhatap olacağı birini arıyor karşısında. Bu konuda ‘E-Ticaret Canlı Destek Alanı Oluşturma‘ başlıklı bir yazım vardı onda ayrıntı paylaşmadım ilerleyen süreçte paylaşacağım ancak bu yazımı inceleyebilirler. Canlı destek ve telefon desteği ile müşterilerinizin gözünde iyi bir izledim bırakabilirsiniz. Bunlara muhatap olurken ki tavrınız ve operasyon sürecinin en aza indirgenmesi diyebiliriz. E-Ticaret yazı dizimin birini daha en doğru yönleri ele almaya çalıştım. Umarım faydalanırsınız.

2 Yorumlar

  • HasanAli
    29 Nisan 2015 at 15:02

    okurken merak ettim şahsınıza ait bir e-ticaret siteniz varmı?

    • Ramiz
      29 Nisan 2015 at 16:01

      Merhaba Hasan Ali. E-Ticaret sektöründe çalışıyorum. Şahsıma ait olmasa da şuan da yönettiğim ve danışmanlık hizmeti verdiğim projelerim var.

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.