Google’ın Mobil Güncellemesi Sonrası İpuçları
Geçen hafta Google’ın mobil güncellemesi hakkında bilgi vermiştim. Google arama algoritmalarında yaptığı bu değişiklik ile mobilin gücünü aslında gayet net ifade etmiştir. Blogunuz ya da e-ticaret siteniz olsun, bu yapılacak değişiklik sonrası mutlaka mobil tarafta ciddi adımlar atmalısınız. Aksi takdir de mobil tarafın eksikliği ciddi derecede dönüşümlerinizede yansıyacaktır. Yapılan güncelleme sonrası soru işaretlerini gidermek adına bazı önerilerde bulunmak istiyorum.
İçindekiler
Google Mobil Algoritmalarındaki Değişiklikler
Google gerek kendi uygulamalarında, Google Play’de bulunan SERPS’lerin sunumunda mobil ile ilgili birçok değişikliğe gitti. Bu algoritma yapısı 21 Nisan tarihinden itibaren aktif durumda.
Yeni bir mobil crowler ile birlikte muhtemelen bir Andrıid user-agent ortaya çıkaracak. Bunların tek sayfalık mobil siteleri daha iyi taramasını, Android uygulamalarını taramasını ve iOS uygulamalarındaki Deep Link’leri taramasını sağlayacak. Mobil uyumluluk konusunda özellikle JS, CSS gibi dilleride taramayı hedefliyor nedeni mobil siteler ve uygulamaların çoğunda JavaScript kullanılması. Google bundan sonra ki süreçte içeriği hedef almış gibi görünüyor. Dolayısıyla SEO açısından bakacak olursak sayfa hızını falan dikkate almayacak gibi görünüyor. Google’ın şimdiye kadar olan algoritma açıklarından faydalanmaya çalışan herkes içerik olmadan seo çalışması yapmaya çalıştıkları için bu algoritma güncellemesinde bu konuda ciddi derecede kirlilik azalmıştı. Bundan sonra ki süreçte sitenizi mobile taşımakta yetmeyecek. Bu yüzden artık içerik konusunada değer vermek zorundasınız.
Mobil Algoritma Güncellemesi Masaüstü Aramalarını Etkilemeyecek
Mobil algoritma güncellemesi masaüstü aramaları etkilemeyecek. Google yetkililerinin cevapları bu yönde. Bu demek oluyor ki Masaüstü ve mobil arama dünyası birbirinden tamamen bağımsız olacak. İkisinin bağımsız çalışması ve mobil uyumluluktan geçemeyen siteler şuan da yalnızca mobilde bu sorunu yaşayacak ancak ilerleyen süreçte bu güncellemenin masaüstü aramalarına yansımayacağının garantisi yok. Bu yüzden bir an önce mobil taraftada en azından çalışmasını sağlamalısınız. Bu durum mobil tarafta yararınıza olacaktır.
Mobil Arama Sonuçları Tamamen Değişecek!
Panda ve Penguin güncellemelerine nazaran ciddi değişikliklere gidileceğini söyleyen Google yetkilileri. Masaüstü ve mobil arama dünyasının ne derece ayrıştırılacağını belirtiyorlar. Arama sonuçlarındaki bence temel sorun, tablet bilgisayarlarında bir bakıma masaüstü bilgisayar gibi görünüyor olması. Biliyorsunuz ki tablet deneyimi masaüstü deneyime yakın olduğu için bu durum tablet bilgisayarlara yansımayacak. Google’ın şuan da neyi mobil kabul edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.
Subdomain Bulunan Siteler Mobil Kabul Edilecek
Subdomain bulunan siteler büyük ihtimal mobil kabul edilecek. Mobile-Friendly taginin ortaya çıkmasından sonra mDot (m.) subdomain’li sitelerin arama sonuçlarında çok daha iyi performans vermeye başladıklarını bilinen bir gerçek.
Sitenizin Mobil Uyumluluğuna Google Testleri İle Bakabilirsiniz.
Google işini iyi yapıyor bu bir gerçek. Mobil alanda sitenizin uyumlu olup olmadığı söyleyen bir test sayfasına sahip olmakla birlikte, mobile neden uyumlu olmadığını ve mobil uyumlu yapabilmek için neler yapabileceğinizide söylüyor. Mobil Uyumluluk Testi‘ni buradan yapabilirsiniz.
Mobile Aramalara Uyumlu Application Olanlar Mobil Aramalarda Öne Çıkacak
Mobil aramalarda dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları eğer bir mobil arama, mobil uygulama listeleri ile doğrudan ilgili ise, uygulamanız mobil arama sonuçları içerisinde çok daha fazla görünürlük elde edilebilir. Burada Google’ın mobil uygulama listesinden kastı, Play Store üzerindeki “Çocuklar İçin Uygulamalar”, “Müzik Uygulamaları” gibi listeler. Ayrıca Google, uygulamaları arama sonuçlarında görüntülerken yalnızca belli bir kalitenin üzerindeki uygulamaları görüntülüyor. Bu kalite standardı da, uygulamanın en azından 3,5 – 4 yıldız almış olması.
Bir diğer durum ise, siteniz ve uygulamanız arasındaki Deep Link’ler, mobil sitenizin aramalarda daha üst sıralarda çıkmasını sağlayabilir. Yani mobil uygulamanıza Deep Link’ler ekleyip uygulama URL’lerinizi sitenizin içerik olarak uyumlu sayfaları ile bağlarsanız mobil SEO konusunda oldukça iyi bir iyileştirme yapabilirsiniz.
Mobil Algoritma Güncellemesinin Temel Amacı Nedir?
Onlarca amacı var ancak temel olarak mobil kullanıcı deneyimi üst seviyelere çıkartmak ve mobil kullanıcılara doğru içerikleri sunmak Google’ın temel amacı diyebiliriz. Bunlar yapılırken tabi ki bir diğer amaç mobildede para kazanmak. Uygulamaları daha doğru bir şekilde arama sonuçlarında göstermek mobil uygulama geliştirmeyi ve Google Play üzerindeki uygulama sayısını artıracağı gibi, bunların paraya çevrilmesine de katkı sağlayacaktır. Ayrıca Google Play yalnızca uygulamalar ile değil, televizyon şovları, kitaplar, dergi abonelikleri, müzik ve filmlerle de ilgili. Yani Google Play aslında Hulu, Amazon ve tabi ki App Store ve iTunes’un rakibi durumunda.
Kaynak: ETicaretMag