Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

Okuduklarım – Ocak ve Şubat 2020

2019 yılını yalnızca 2 kitap ile kapatmak beni inanılmaz rahatsız etmişti. 2020 yılında bu durumu değiştirmek ve okuma alışkanlığı kazanabilmek için mikro hedefler koymuştum. Hedeflerim arasında kitap okumakta vardı. Hedeflerim ile ilgili bir yazı daha önce burada paylaşmıştım.

Mikro hedeflerim arasında yer alan kitap okumak konusunda 2020 yılında en azından önce ki yıllara göre iyi gittiğini söyleyebilirim. Günlük 10 sayfa kitap okuma hedefi zamanla hedeften ziyade alışkanlık haline geliyor ve 10 sayfa okumak ile yetinmiyorsunuz.

Tarık şurada bu yazıya ilham olan bir yazı paylaşmış. Bende kendi serimi yazmaya karar verdim. Ocak ve Şubat ayları için ayrı ayrı başlık açamayacağım için Mart ayı itibariyle serime başlamış bulunuyorum. Bu seri hem takip ettiğimiz kitap okurları ile rekabet etmek, hemde takip ettiğimiz arkadaşlarımızın hayatlarına, okudukları kitaplara dair gözlem imkanı sunuyor.

Ocak ve Şubat ayların 4 kitap okuyarak kapatmış oldum.

Okuduğum kitaplar ile ilgili blogumda Kitaplık diye bir bölüm oluşturdum. Bu alanı okudukça güncelliyorum ancak diğer okurlara ulaşmak için global bir platform olan Goodreads sitesine kayıt oldum. Goodreads kitap okurlarının bir araya geldiği bir platform. Yıllık bir kitap okuma hedefi belirleyerek okuduğunuz ya da okuyacağınız kitapları bir raf mantığı ile listeliyorsunuz. Bu süreci biraz oyunlaştırarak yönetiyorsunuz aslında. Hem kendi okuma hedefiniz için kitap listesi oluşturuyorsunuz, hemde bunu diğer okurlar ile paylaşmış oluyorsunuz. Profilimi takip ederseniz birbirimizle rekabet edebiliriz.

Evet gelelim Ocak ve Şubat ayında okuduğum kitaplara;

Oblomov – Ivan Alekandroviç Gonçarov

Ivan Gonçarov tarafından yazılan bu kitap psikoloji ve tükenmişlik sendromu üzerine okuyabileceğiniz enteresan bir kitap diyebilirim. 2019 yılında başlamış olsam da kitaba, 2020 ocak ayında bitirmek nasip oldu. Bir insan hayatta her şeye sahipken, aynı zamanda hiçbir şeye sahip olmadığını düşünebilir mi?

Gençlik döneminde insan her gördüğünü dost sanır, her rastladığı kadına aşık olur, hemen evlenmeye kalkar, bazen de evlenip ömrü boyunca pişmanlık çeker. Hayatını tamamen bir boşlukta yaşayan ve o boşluğu hiçbir zaman dolduramayan varlık içinde yokluk çeken bir insanın hikayesi.. Kısaca bir alıntı ile özetleyecek olursam eğer;

Kafası bir kitaplıktı; ama ayrı ayrı ve hiçbiri tamam olmayan ciltlerle dolu bir kitaplık.

Puanım:

Ikigai – Hector Garcia & Francesc Miralles

Hector Garcia ile Francesc Miralles tarafından uzak doğu seyahatleri sırasında yazılmış bir araştırma ve kişisel gelişim kitabı gibi görünüyor. Kitabın derinlerine indiğinizde ise hayat dengesinizi nasıl bulacağınızı Yin Yang felsefesi ve japonların yaşayış biçimleri ile aktarıyorlar.

Bu açıdan değerlendirdiğimizde kitap içerisinde psikoloji, bilim ve tarih barındıran yönleriylede öne çıkan bir kitap. Okuması keyifli bir kitap sıkmıyor. İlham veren yönleri varmı kişiye ve yaşadığı tecrübeye göre değişir. Bizim insanımıza yin yang felsefesini anlatmaya çalışsan “olm bi git başka işin yokmu! Felsefeymiş” der geçerler. Ancak genel olarak akıcı ve keyifli bir kitap. İlerleyen zamanlarda tekrar okumayı düşünüyorum..

Bizi sonsuz bir döngüde yönlendiren otomatik pilotu devre dışı bırakmayı öğrenmeliyiz. Telefonda konuşurken ya da haberleri izlerken atıştıran insanları hepimiz biliriz. Az önce yedikleri omlette soğan olup olmadığını sorun, buna cevap dahi veremeyeceklerdir.

Puanım:

Her Şeyin Başı Blog – Salih Seçkin Sevinç

Blog yazarı adaylarına mutlaka tavsiye edeceğim güzel bir kitap. Uzun süre önce aldığım ancak kapağını dahi açmak nasip olmayan bu kitabı 2020 yılında okumak nasip oldu.

Kitap başlangıç seviyesinde bir blog yazarın ihtiyaç duyacağı bilgiye ve ipuçlarına sahip. Başlangıçtan orta seviyeye kadar size temel bilgiler aktarıyor. Hangi platformlar ile başlamalısınız, içerik hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz tümüne yer vermiş. 8 yıldır blog yazıyor olsam da yine de benim için okuması keyifli bir kitap oldu.

Puanım:

Steve Jobs Gibi Düşünmek – Daniel Smith

Daniel Smith tarafından yazılmış 21.yüzyıl’da teknolojiye yöne veren Stive Jobs’ın hayatını ve bakış açısını konu alan mükemmel bir kitap diyebilirim. Özellikle girişimcilerin okuması gereken başarılı bir kişisel gelişim kitabı.

Steve Jobs hakkında yapılmış filmler ile bağdaştıracağınız birçok yönünü ve fikirlerini tek tek belirtmiş. Keyifle okuyabileceğiniz girişimlerinizde size fikir verecek türden bir eser olmuş. Bu kitaptan bir alıntı verecek olursam eğer;

Zamanınız sınırlı,onu başkalarının hayatını yaşayarak çarçur etmeyin. Başkalarının zihninizde yankılanan fikirleri iç sesinizi bastırmasın. Ve en önemlisi, yüreğinizin ve sezgilerinizin sizi götürdüğü yolda ilerleyecek cesareti bulun.

 

Puanım:

 

2019 yılına göre okuma performansımı beğensem de ayda minimum 4 kitap okuma gibi hedefler düşündüğümde 2020 yılında kitap okumaya daha çok vakit ayırmam gerektiğini düşünüyorum. Tarık ve Emre sağolsun bu konuda ışık tuttular bana ve bu seri yazısının yazılmasına aslında onlar vesile oldular.

Emre haftada 1 kitap okuyan bir kitap kurdu olduğunu öğrendim ve bunu nasıl yaptığını merak etmiştim. Blogunda kitap okuma serisi ile ilgili yazıda sorduğum soruya istinaden sağolsun şurada benim için cevabını bir yazı yayımlayarak vermiş. Hafta da 1 kitap nasıl okunur ve okuma alışkanlığı nasıl kazanırız fikir almak isteyenler o yazıyı da okuyabilirler. Mart ayı aöf sınavlarından dolayı biraz yavaş ilerliyor ancak Mart ayında da okuma serimi yazacağım.

Bu arada kitap tavsiyelerine açığım. Yorumlar bölümünden sevdiğiniz kitap konusunda tavsiye verirseniz eğer listeme eklemek isterim. Hoşçakalın..

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.