Mailchimp Kullanımı ve Kurulumu
E-mail pazarlama konusunda günümüzde tercih edilen en pratik e-mail pazarlama servisi olan Mailchimp ile ilgili sizlere bir rehber hazırlayacağım. Tüm yazılımlara ve sistemlere göre genel bir kurulum ve kullanım bilgileri yer almaktadır. Bunun yanı sıra wordpress alt yapısına göre de kurulumunu ve kullanımını anlatacağım.
İçerik üreticilerinin kesinlikle tercih etmesi gereken bir pazarlama yöntemidir. E-Mail pazarlama konusunda da zaman kaybetmemek ve sürdürülebilir uzun ömürlü bir alt yapı kurabilmek için kullanacağınız en sağlıklı e-mail pazarlama servisi mailchimp’dir. Abone sayınızı artırmak kolay bir süreç değildir. Abone toplayabilmenin de en önemli yolu özgün ve değerli içerikler üretebilmekten geçmektedir.
Bir blog ya da e-ticaret sitesi sahibiyseniz bu rehberi okuyarak mailchimp üzerinden e-mail pazarlama konusunda bilgi sahibi olabilir ve sizde kendi e-mail pazarlama süreçlerinizi yönetebilirsiniz.
İçindekiler
1-Mailchimp Kullanımı
Mailchimp Nedir?
Mailchimp ücretli ve ücretsiz seçeneklere ve pratik kullanım özelliklerine sahip e-mail pazarlama, toplu e-mail gönderme servisidir. Kullanıcılarına ücretsiz servisinde 2000 kullanıcı kaydı ve aylık 10000 e-mail gönderim imkanı sunmaktadır. Yeni bir internet projesi için gerçekten bulunmaz bir nimet diyebilirim. Servisin ücretli paketlerinde ise 10 $ ile 300$ arasında fiyatlandırma mevcut. İhtiyacınıza göre tercih edebileceğiniz 3 farklı ücretli seçenek mevcut.
Mailchimp ile sizde e-mail pazarlama konusunda ilk adımı atmış bulunmaktasınız. Kaliteli içerik üreticilerinin mutlaka tercih etmesi gereken bir servistir. Mailchimp’in size sunacağı abonelik formları ile sizde sitenize abonelik formunuzu ekleyerek kullanıcılarınıza abone olma imkanı sağlayabileceksiniz.
Mailchimp Servisine Kayıt Olma
- Buraya tıklayarak mailchimp kayıt sayfasına gidiyoruz. Kayıt formunu doldurduktan sonra “Get Started!” butonuna tıklıyoruz.
- Kayıt işlemi sonrası belirttiğiniz mail adresinize kayıt işlemi ile ilgili bir aktivasyon e-maili gelecektir. E-mail gelince içeriğinde yer alan “Activate Account” butonuna tıklayınız.
- Aktivasyon işlemi sırasında sizi farklı bir sayfaya yönlendirecektir. Burada robot olmadığınızı kanıtlamanız ardından “Confirm Signup” butonuna tıklamanız gerekiyor. Kişisel ya da şirketinize dair bilgi alanları gelecek, gerekli alanları doldurarak ilerliyoruz. Zorunlu alanları doldurmadan ilerleyemezsiniz. Bu yüzden tüm gerekli alanları doldurarak üyeliğinizin ilk adımlarını tamamlayınız.
- Alanları doldururken mailchimp size bazı sorular yöneltiyor. “Does your business sell anything online?” burada servis size sitenizde bir şey satıp satmadığınızı soruyor. Eğer içerik üreticisiyseniz burada “No” seçeneğini seçerek ilerleyiniz. E-Ticaret sitesi sahibiyseniz “Yes” seçeneğini seçebilirsiniz. Ticari faaliyetlerde mailchimp pazarlama izinleri istiyor. Bu yüzden özellikle içerik üreticileri bu adıma dikkat ederse ilerleyen süreçte bir sorun yaşanmamış olur. Gerekli alanları doldurduktan sonra panel arayüzüne (dashboard) kısmına yönlendirileceksiniz. Bundan sonra ki süreçlerimizi bu panel üzerinde yürüteceğiz.
Mailchimp Abone Listesi Oluşturma ve Yönetme
Abone olan kullanıcılara toplu e-mail gönderebilmeniz için öncelikle bir abone listesine sahip olmanız gerekmektedir. Aslında kayıt aşamasında abone listesini oluşturdunuz ancak daha önceden farklı mail servisleri üzerinden e-mail pazarlama süreçlerinizi yönetiyorsanız ve elinizde bir abone datası varsa bunları mailchimp abone listesine aktarabilir ve bundan sonra ki süreçte mailchimp üzerinden toplu e-mail gönderimi aynı abone kullanıcılarınıza gönderebilirsiniz.
Ben yeni yazılarımın duyurularını önceden Feedburner üzerinden yapıyordum. Feedburner servisine kayıtlı abone listemi mailchimp üzerine aktarım sağlamıştım. Feedburner kullanıyorsanız ve kayıtlı abone bilgilerinizi toplu bir şekilde aktarmak istiyorsanız bu konuda bilgi vereceğim. Sizin elinizde .xls ya da .csv formatında abone listesi varsa mailchimp abone listesine bu elinizdeki listeyi aktarabiliyoruz. Dosyanız hazırsa işlemlere başlayalım.
Mailchimp Abone Listesi İçe Aktarma
- Öncelikle mailchimp dashboard yani panel üzerinde “Audience” bölümüne tıklıyoruz.
- Daha sonra Recent growth başlığı altında yer alan “Subscribed” alanına tıklıyoruz.
- Karşımıza çıkan ekranda Add contacts > Import contacts alanına tıklıyoruz.
- Bu alanda abone kullanıcı listeniz hangi dosya formatında ise seçeneklerden onu seçiyoruz. Dosya formatları .xls .xlsx .csv .txt formatında olabilir. Bu dosya formatları ile abone datalarınızı içeri aktarabilirsiniz.
- Dosya formatınızı seçtikten sonra “Continue” butonuna tıklıyoruz.
- Karşımıza dosyayı yükleyeceğimiz sayfa çıkıyor bu sayfada da “Browse” butonuna tıklayarak bilgisayarımızda listenin bulunduğu dosyayı seçiyoruz.
- Listeyi yükledikten sonra “Continue To Match” butonuna tıklıyoruz.
- Listeyi yükledik ve bize bu listemizin abone olanlar listesimi yoksa abone kullanıcılar dışında elde edilmiş bir abone listesimi mailchimp bize bunu soruyor. Bu yasal açıdan sorun teşkil ettiği için özellikle bu abone listenizin sitenize abone olanların listesi olmasına dikkat edin. Sonrasında büyük yasal problemler doğurabiliyor. Bu ekranda abone listesini 6 kullanıcı başlığı altında etiketleyebiliyor ve kişilerin abonelik durumlarını seçebiliyorsunuz. Gerekli alanları seçtikten sonra “Continue To Review” butonuna tıklıyoruz.
- Sonra ki adımda ise karşımıza çıkan sayfada “Import” butonuna tıklıyoruz ve listemizdeki kişileri abone listesine ekleme işlemini tamamlıyoruz.
Toplu abone listesi aktarımı konusunda yukarıda belirttiğim adımları uygularsanız herhangi bir sorun yaşamadan listenizi abone listesine dahil edersiniz. Manuel abone eklemek isterseniz yine Audience > Subscribed > Add contacts bölümünde bu kez “Add a subscriber” alanını seçmeniz gerekiyor.
Devamında çıkan ekranda E-mail adresi ve İsim kısımlarını doldurduktan sonra “Subscribe” butonuna tıklıyoruz ve mail abonemizi abone listemize eklemiş oluyoruz.
Mailchimp Abonelik Formu Oluşturma
E-Mail kampanyaları adımına geçmeden önce mailchimp üzerinden abonelik formu nasıl oluşturulur ve sitemize nasıl ekleriz bu konunun üzerinden geçelim.
Öncelikle mailchimp üzerinde “Audience” bölümüne geliyoruz. Devamında aşağıda ki görselde belirttiğim alanları takip ediyoruz.
Abonelik formları bölümünde “Embedded forms” alanını seçiyoruz. Bu alan sitemize ekleyeceğimiz abonelik formunun kaynak kodlarının paylaşıldığı bölümdür. Bu bölümde 4 farklı abonelik formu tasarımının kaynak kodları mevcuttur;
- Classic: İsim, e-mail adresi ve abone ol butonu alanlarının yer aldığı bir formdur. Abone olmak isteyenlerden İsim ve e-mail adresi bilgilerini almak istiyorsanız classic formun kaynak kodlarını ekleyebilirsiniz.
- Condensed: E-mail adresi ve abone ol butonunun yer aldığı formdur. Bu abonelik formunda abone olacak kullanıcılardan yalnızca e-mail adresi bilgisini alabiliyorsunuz.
- Horizontal: Bu form aslında condensed abone formu ile aynıdır. Ancak bu formda abone ol butonu e-posta alanı girdiğiniz bölümün altında değil yanındadır.
- Unstyled: Bu form aslında classic form ile aynı sadece stilsiz düz bir abone formudur.
Ben blogumda “Condensed” abonelik formunu kullanıyorum. Tabi mailchimp üzerinden çektiğim bu formu css ise biraz oynayarak blogumun formatına uygun hale getirdim. Mailchimp abone formunu nasıl özelleştirebileceğiniz konusunda farklı bir yazıda bunu da anlatacağım. E-mail kampanya tasarımına geçmeden önce mailchimp üzerinden almış olduğum abone formu kodlarının kafanızda canlandırabilmeniz adına site konseptinize göre değiştirebilmek için öncesi ve sonrasını da paylaşıyorum.
Yukarıda belirttiğim adımları tamamladıysanız bundan sonra ki sürecimiz abonelerimize kampanya tasarlayarak toplu e-mail göndermek olacak. Evet işlemler tamamsa toplu e-mail gönderme işlemi sonrası kampanyamızı tasarlayalım ve gönderimini sağlayalım.
Mailchimp Üzerinden Nasıl Mail Gönderilir?
Öncelikle dashboard üzerinde “Campaings” bölümüne geliyoruz. Ardından “Create Campaign” butonuna tıklıyoruz. Ardından karşımıza çıkan sayfada bize nasıl bir kampanya oluşturmak istediğimizi soruyor. Bu alanda da “E-mail” alanına tıklıyoruz.
Devamında karşımıza çıkan sayfada panelde kampanya listelerimizde görünecek olan kampanya adını girmemiz gerekiyor. Campaing name bölümüne kampanya adını girerek “Begin” butonuna tıklıyoruz.
Oluşturduğunuz mail kampanyasının ilk adımlarını yukarıda belirttiğim adımları tamamlayarak uygulayın.
Kampanya sayfamızın ilk adımlarını uyguladıktan sonra bizi yukarıda ki gibi bir sayfaya yönlendirecek. Bu alanda e-mail göndereceğimiz hedef kitlemizi, e-mail konu başlığını ve e-mail kampanyası tasarımını yapacağımız alanları düzenleyeceğiz.
- To: Toplu e-mail göndereceğimiz abone kullanıcı listemizin bulunduğu alandır.
- From: Bu alanda “Add From” bölümüne tıkladığımızda karşımıza “Name” ve “E-mail address” bölümleri gelecek. E-maili gönderecek şahıs ya da firmanın adını ve e-maili alacak kişilere görünmesini istediğiniz e-mail adresini girmeniz gerekiyor. Örneğin noreply@ramiztayfur.com ya da bulten@ramiztayfur.com gibi.
- Subject: Bu kısımda ise “Add Subject” bölümüne tıkladığınızda karşımıza “Subject” ve Preview Text” bölümleri gelecek. Subject mail içeriğinde görünecek konu başlığıdır. Konu başlığımızın tamamını bu alana giriyoruz. Preview text ise gelen kutumuza düşecek e-mailde konu başlığının bulunduğu kısımdır. E-mail konu başlığına örnek vermem gerekirse blog sahibiyseniz yazdığınız yazının başlığını kullanabilirsiniz. E-ticaret sitesi sahibiyseniz ve bir ürün grubunuzu tanıtmak istiyorsanız örneğin “Nike günlük spor ayakkabılarda sepette %10 indirim” gibi bir konu başlığı belirleyerek ilerliyoruz.
- Content: Evet aslında e-mail pazarlama faaliyetiniz için en can alıcı ve dikkat etmemiz gereken alan content alanıdır. Bu alan e-mail tasarımınızın ve içeriklerinizin girişini yapacağınız alandır. Kampanyanızı tasarlamak için “Design E-mail” butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
E-mail tasarımımızı yapacağımız alanda karşımıza çeşitli alanlar geliyor. Bu alanlarda hazır düzenler ve temalar üzerinden e-mailimizi tasarlayacağız.
Layouts: Bu kısımda hazır boş e-mail taslakları mevcuttur. Buradan duyurusunu yapacağımız kampanyamıza uygun tasarım taslağını seçebiliriz.
Themes: Mailchimp ile e-mail tasarımlarını sıfırdan kodlamanıza gerek yok. Hazır temalar üzerinden de ihtiyacınıza hitap eden temalardan birini seçerek ilerleyebilirsiniz. Burada servis onlarca tema seçeneğini ücretsiz size sunuyor. Kafanızda bişeyler canlandıramıyorsanız bu ilham verici sekme tam size göre.
Saved templates: Daha önce kaydettiğiniz e-mail tasarım taslaklarının bulunduğu alandır.
Campaigns: Daha önce tasarlayıp gönderdiğiniz e-maillerin tasarımlarının bulunduğu alandır.
Bu belirttiğim alanlardan bir taslak seçerek e-mailinizi tasarlayabilirsiniz.
Kalem ikonuna tıkladığımızda dashboard üzerinde sağ kısımda düzenleme alanı çıkıyor. Bu alandan hazır taslaktaki yazı içeriğini düzenleyebiliyoruz.
Kampanyanızı tasarlamanın temel adımları belirttiğim bu 4 araç ile yapılmaktadır. Bu doğrultuda kampanyanızı tasarlayabilirsiniz. Tasarımı dışında dikkat etmeniz gereken önemli bir husus e-mail içeriğinizde “abonelikten çıkma” seçeneğinin mutlaka bulunması gerekiyor. Bu seçenek yasalarımızın zorunlu kıldığı bir detaydır. Yayınlayacağınız tüm e-mail kampanyalarında bu seçeneği sunmalısınız. Aksi takdir de ciddi cezaları ve yaptırımları vardır.
E-mail taslağın da üst ya da alt kısma abonelikten çıkma seçeneğini ekleyebilirsiniz. Link verirken mailchimp’in bize sunduğu kısa kodu ekleyeceğiz. Bu kısa kod ” *|UNSUB|* ” oluyor. Yazı içerisinde düzenleme yaparken “Abonelikten çık” seçeneği sunduğunuzda link verirken “Web address (URL)” kısmına belirttiğim kodu yazmanız gerekiyor. Böylece kullanıcıların kolaylıkla abonelikten çıkmasını sağlamış oluyorsunuz.
E-mail tasarımınızın düzenlemesi bittiğinde kontrol panelinde menü kısmının altında aksiyon butonu aktif olacaktır. Content alanın da e-mail tasarımınızın önizlemesi ve yanında e-mail tasarımının yapısı ile ilgili öneri ve uyarı metinleri yer almaktadır. Bu kısımda Tik (✓) işareti varsa 3 satırda da e-mail tasarımında herhangi bir sorun olmadığı (X) işaretinde ise ilgili alanlarda sorun olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini belirtmektedir. Aksi takdir de gönderim sağlanamaz. Yukarıda ki uyarılardan farklı olarak (!) işareti varsa e-mail gönderime uygundur ancak yine de sizi uyaracaktır.
Eğer tasarladığınız e-mail tasarımında bir sorun yoksa “Send” butonuna basarak adımları tamamlamamız gerekiyor. Send butonuna bastığımızda “You’re about to send a campaign to:” son bir uyarı verecektir. Eğer e-mailiniz gönderime hazırsa karşınıza çıkan ekran da “Send Now” butonuna basarak, toplu e-mail gönderimini tamamlıyoruz.
Tebrikler! İlk e-mail pazarlama faaliyetini gerçekleştirdiniz. E-mail kampanyanız üzerinden belirli bir zaman geçtikten sonra yine kontrol panelinde yer alan “Reports” bölümünden e-mail kampanyanızı kaç kişinin açtığını ve içeriğindeki linklere kaç kişinin tıkladığını görebilirsiniz. Tüm detaylar ölçümlenerek raporlanır.
2-Mailchimp Kurulumu
Mailchimp Servisi Site Entegrasyonu
Farklı bir site altyapısı ya da wordpress altyapısına sahip bir siteniz varsa mailchimp servisini sitenize kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Önceki bölümlerde “Mailchimp Abonelik Formu Oluşturma” başlığındaki rehberi takip ederek yalnızca kaynak kodları ile sitenize abonelik formu ekleyebilir ve sitenize mailchimp servisini kolaylıkla entegre edebilirsiniz.
WordPress altyapısında eklentiler ile de entegrasyon seçenekleri var. Ben bloguma mailchimp abonelik formu eklerken herhangi bir eklenti kullanmadım. Ama siz kodlarla uğraşmak istemiyorum diyorsanız eklentiler ile mailchimp’i sitenize bağlayabilirsiniz.
WordPress üzerinde eklenti ile entegrasyon yapmak istediğinizde sizden “API Anahtar” isteyecektir. API anahtarı almak için Mailchimp kontrol panelimiz üzerinde Hesap adı > Profile > Extras > Api Keys bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Aşağıda hazırladığım görseli inceleyerek API anahtarı oluşturabilirsiniz.
Mailchimp Servisi WordPress Entegrasyonu
WordPress mailchimp eklentileri arasında en çok kullanılan eklenti MC4WP: Mailchimp for WordPress eklentisidir. Mevcut abone listemizi bu eklenti sayesinde Mailchimp hesabımıza aktarabiliyoruz. Eklenti ayarlarını aktaracak olursam;
- Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra admin panelinde MC4WP > Mailchimp bölümüne geliyoruz. API anahtarı bölümüne Mailchimp kontrol panelinde oluşturduğumuz API anahtarını ekliyoruz ve ardından “Değişikliği kaydet” butonuna tıklıyoruz.
- Kayıt işlemi sonrasında Mailchimp hesabımız eklenti üzerinden sitemize bağlanmış olması gerekiyor. Durum bölümünde “Bağlandı” ibaresini görüyorsanız eklenti sitemize bağlanmıştır.
WordPress’te Eklenti ile Abonelik Formu Oluşturma
Kaynak kodları ile uğraşmak istemeyip eklenti ile abonelik formu oluşturmak isterseniz, bir önce ki adımda kurulumunu yaptığımız MC4WP: Mailchimp for WordPress eklentisinin abonelik formu da mevcut. Aşağıda belirteceğim adımları uygulayarak abonelik formunu sitenize ekleyebilirsiniz.
Kendi tecrübelerimi ve blogumda kullandığım yararlı araçları sizlere aktarmaya çalıştım. Kaynak kodları ile Mailchimp abonelik formunu nasıl özelleştireceğimizi de ilerleyen zamanlarda anlatacağım.
E-Mail pazarlamada Dünya’da yaygın olarak kullanılan Mailchimp servisi konusunda siz değerli okurlara bilgi aktarmaya çalıştım. Yazımı yararlı bulduysanız sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak ve yorum yaparak bana destek olabilirsiniz. Sevgiler…