Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

Photoshop Arayüzü Menü Çubuğu [Ders 3]

Bu bölümde Photoshop kullanıcı arayüzü, menüler ve paneller hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bu dersimizi ayrıntılı bir şekilde okumanız Photoshop programının işleyişini kavramanıza yardımcı olacaktır.

Photoshop Arayüz Genel Yapısı

Photoshop’un cs serisinin her versiyonunda gerçekleştirdiği yapısal değişiklikler ve yeni özellikleri sayesinde gelişmiş bir arayüze sahiptir. Photoshop arayüzünde menü, araçlar ve paneller ; bir tasarımcının fiziki ortamda kullandığı araçlara benzer bir şekilde yerleştirilmiştir. Kullanıcıların isterse Photoshop’un sunduğu araç ve paneller hareketli oldukları için kendi arayüz kullanımına göre düzenleyebiliyorlar.

Photoshop Genel Arayüz
Photoshop Genel Arayüz

 

Photoshop arayüzünü sınıflandıracak olursak eğer bunlar ;

  • Menü Çubuğu
  • Kontrol Panel Çubuğu
  • Araçlar Paneli
  • Doküman Adı; Uzantısı ve Renk Modu
  • Cetveller
  • Kılavuz Çizgileri
  • Çalışma Alanı Özellikler
  • Görsel Dosyası
  • Paneller

Menü Çubuğu

Photoshop’ta kullanılan komut ve ayarların yer aldığı menülerinden oluşan çubuktur. Menü çubuğu işlevlerine göre kategorilendirilmiş komutlardan oluşur. Menü başlıkları içerdikleri komutların özeti gibidir. Örnek verecek olursak seçim yapacağımız zaman seçimlerle ilgili menü olan Select / Seçim menüsüne bakmak doğru olacaktır. Diğer menülerde farklı amaçla ancak bu sistemle çalışır. Menüler çalışma olmadığı sürece her zaman pasiftir.  Çalışma dosyamızı açtığımız anda üzerinde çalışabileceğimiz tüm menü komutları aktif hale gelir. Aktif ve pasif seçenekleri ayırt edebileceğinizi düşünüyorum ancak yine de belirtmek istersek eğer, Aktif seçenekler siyah yazılı, pasif olanlar ise gri olarak görüntülenmektedir.

Photoshop Menü Çubuğu
Photoshop Menü Çubuğu

File Menüsü: Dosya işlemleri için kullanılmaktadır.File menüsündeki komutlar,  yeni çalışma oluşturma, var olan çalışmaları açma, ve çalışma içerisine görsel çağırma gibi işlemler gerçekleştirmemize yarar.

Edit Menüsü: Çalışma sırasındaki komutları ileri-geri alma, kopyalama, kesme, yapıştırma, döndürme, perspektif ekleme, dolgu rengi verme,çerçeve ekleme gibi işlemleri gerçekleştirebiliriz. Ayrıca bu bölümden kütüphanemize fırça ve doku da ekleyebilir, çalışmalarımızda kullanabiliriz.

Image Menüsü: Adjustment alt menüsü altında görseller üzerinde ayrıntılı renk ve ton düzenlemelerinin yapıldığı menüdür. Ayrıca çalışmalarımızın boyut, çözünürlük gibi yapısal bilgilerine ve değişikliklerinede buradan ulaşarak yapabilirsiniz.

Layer Menüsü: Katmanlarla ilgili ayrıntılı işlemlerin yapıldığı menüdür. Benzer katmanlar, maskerler ve özellikleri gibi işlemleri layer menüsünden yapabiliriz.

Type Menüsü: Photoshop CS6 ile birlikte metinler üzerinde daha detaylı düzenlemeler yapmamız mümkündür. Bu tür düzenlemeler için  Type menüsünü kullanabilirsiniz.

Select Menüsü: Seçim araçlarıyla birlikte kullanılan bu menüdeki seçenekleri aktif olması  için seçim araçlarıyla görsel üzerinde seçim yapılmalıdır.

Filter Menüsü: Photoshop içinde gelen görseller üzerinde çeşitli efekler ile farklı görseller elde etmemize yarayan menüdür.

3D Menüsü: 3D Katmanlarla ilgili işlemlerin yapıldığı menüdür.

View Menüsü: Görünürlük menüsüdür. Çalışmalara yaklaşma, cetvel ve ızgara gibi komutlar ile çalışmalarımızı ölçümleyerek tasarlamaya yarayan araçların bulunduğu menüdür.

Window Menüsü: Çalışma alanımızda işe yarayan bütün panellerin kısayollarını oluşturduğumuz, gereksiz panelleri pasife alabildiğimiz menüdür.

Help Menüsü: Photoshop yardım merkezine bağlandığımız menüdür.

Menü çubuklarının ayrıntılarına değindik. Yukarıda belirttiğimiz işlemleri kısayollarla halletmek isterseniz, açtığınız menüdeki komutların yanında yer alan kısayol tuşlarına kendinizi alıştırmanızı tavsiye ederim. Bir sonra ki derste Kontrol Panelleri konusunda derlediğim dersimizi anlatacağım. Bir sonra ki derste görüşmek üzere..

 

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.