Dünya Kupası Maskot Tasarımları ve Evrimi
Maskotlar birçok spor dalında etkili ve eğlenceli bir ambians katar ortama. Birçok spor branşında olduğu gibi bu durum Dünya kupasında da farklı değil. Maskotlar takımın yada ortamında ruhunu kapsayan güzel tasarımlardır. Bu durum takım taraftarlarınıda ayrı bir havaya sokar. Buna amerikan maçlarında ve dünya kupası maçlarında defalarca şahit oldum diyebilirim. 2014 Dünya kupası maskotu olan Armadillo maskot tasarımınıda aşağıda göreceğiz. Şimdi dünya kupası maskotları zamanla nasıl evrim geçirmiş bunu inceleyelim.
İngiltere Dünya Kupası Willie (1966)
Willie Dünya kupasının ilk resmi maskotudur. Tasarımı Reg Hoye isimli bir sanatçı tarafından yapılmıştır.
Meksika Dünya Kupası Juanito (1970)
Juanito Meksika futbolunun bir hayranıdır. Meksika da futbol müthiş bir tutklu olduğu kadar hastalık haline gelmiş diyebilirim. Meksika esintilerinin yer aldığı çocuk illustrasyonu.
Batı Almanya Dünya Kupası Tip & Tap (1974)
Meksida dünya kupasındaki maskottan esinlenen Almanlar tasarlanan maskotta futboldan çok dostluğu simgeleyen şık bir illustrayon çalışması yapmış.
Arjantin Dünya Kupası Gauchito (1978)
Alman tasarımı Tip & Tap’da olduğu gibi yine Arjantinliler de Meksika tasarımı Juanito’dan esinlenmiş gibi görünüyor.
İspanya Dünya Kupası Naranjito (1982)
Önceki iki Dünya kupası maskotlarına nazan Naranjito gayet şık bir tasarım olmuş diyebiliriz. Portakal ile oluşturulan maskotun nedenini merak ettim araştırdım, meğersem portakal İspanya’da sık tüketilen popüler bir meyveymiş.
Meksika Dünya Kupası Pique (1986)
İlk görüşte maskotta bu kez İspanya’dan bir alıntı görüyoruz. Baktığımız zaman biberi simgeleyen bu maskot meksika mutfağının vazgeçilmez meyvesiymiş.
İtalya Dünya Kupası Ciao (1990)
Bu kez herhangi bir varlığı simgelemeyen garip bir maskot göreceksiniz. Aslında İtalya’da selamlaşma şekliymiş bu garip maskottaki tasarımda!
ABD Dünya Kupası Striker (1994)
Tasarımı ünlü animasyon ekibi Warner Bros tarafından yapılan bu köpek maskotu tasarımı, amerikada sıklıkla hemen hemen birçok evde olan evcil köpeklerden esinlenilerek yapılmış gibi görünüyor.
Fransa Dünya Kupası Footix (1998)
Fabrice Pialot isimli grafik tasarımcı tarafından yapılan maskot, Fransa’nın geleneksel sembolü ve birçok insan tarafındanda dönemin tasarımları içerisinde kabul edilen bir tasarım.
Kore / Japonya Dünya Kupası Spheriks (2002)
Fütüristik ve bilgisayar tarafından oluşturulan bu tasarımlar Ato, Kaz ve Nik karakterlerini simgeliyor.
Almanya Dünya Kupası Goleo VI Ve Pille (2006)
Almanya için tasarlanan demografik garip bir çalışma ama hoş duruyor.
Güney Afrika Dünya Kupası Zakumi (2010)
Leopardan türetülerek tasarlanan bu maskot benim içlerinde en çok hoşuma giden maskotllardan biri diyebilirim.
Brezilya Dünya Kupası Fuleco (2014)
Veee gel gelelim 2014 Dünya kupasının maskot tasarımına, 6 farklı brazilyalı ajansla çalışılmış ve FIFA, LOC tarafından onaylanmış 2014 Dünya kupası maskotu. Tasarımlar gelişebilir yada gerileyebilir. Değişmeyen tek gerçek var ki oda insanların futbola olan tutkusu! Bu yıl ki Dünya kupası maçlarını heyecanla bekliyorum.