Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

Kişisel Blog Açarken Atılması Gereken Adımlar

Öncelikle WordPress ile alakalı ilk yazım olduğunu belirterek yazıma başlamak istiyorum. Neden ilk yazım olduğunu yazımın sonunda da belirteceğim. Evet! Dünya’nın en mükemmel alt yapısı olsada bana göre, ilk aşamada bazen WordPress altyapısı ile site açmak zor olabiliyor. Nedeni doğru kategori ağacı, doğru planlama ve optimizasyonun yapılmamasıdır. Binlerce tema içinden zevkinize hitap edeni seçer yada özel bir tasarım yaparsınız. Ancak işin sitenin tasarımıda dahil planlaması sağlıklı bir şekilde yapılmazsa sonuç almak imkansızdır. WordPress altyapısını yıllardır kullanıyorum. Planlamalar ve optimizasyonlar konusunda zamanında sorun yaşasam da artık bu sorunlarıda yıllar sonra atlatmış, yaşadığım sorunların üstesinden gelmesini bilmişimdir. Bu konuda Çağrı kardeşim Facebook‘ta duvarında bir soru yöneltmiş bize, bende yorum yapmaktansa yazıya dökmeyi tercih ettim. Evet gelelim Worpress ile site açarken atılması gereken adımlara.

Konsept Planlaması

Blog açmak zor birşey değildir. Ancak milyonlarca blog içerisinden sıyrılmak için bir ayrıcalığınız olmalı ve doğru içerik ve konseptle sitenize gelen kullanıcıları mest etmelisiniz. Bu konudada bu işe başlarken konsept planlamasını yapmalısınız. Sırasıyla sitenin tasarımından tutunda, logo tasarımına, içerik imajı konseptine, sayfaların planlaması, kategori ağacı gibi temel planlama mekanizması, oluşturmak gerekir. Blog açacaksanız açın bi excel dosyası, neyin nerede olacağı konusunda genel bir konsept planlaması yapın. Aklınıza bazı şeyler yatmıyorsa ve yapamıyorsanız da kesinlikle sorunları çözmeden sitenin kurulumu ile uğraşmayın. Korkmayın olmayan tahtınızı kimse sarsamaz. Konsept planlaması sitenin teması, logo tasarımı, yazılar için imaj konsepti(içerik girişlerine başlarkende karar verebilirsiniz), sayfa yapılandırması, kategori ağacı gibi konuları kapsar. Bunlar her zaman önceliğiniz olsun. Konsept planlamasında belirtmiş olduğum hususların kısaca üzerinden geçelim.

Sayfa Yapılandırması

Sayfa yapılandırması oluşturulacak sayfaların genelini kapsar. Bu işi başında planlarsanız gereksiz sayfa oluşturmak zahmetinden de kurtulmuş olursunuz. Tutupta kişisel blog açacağım diye diğer blogları taklit etmeyin. Size ve alanınıza hitap eden sayfalar oluşturun. Herkesin olmazsa olmazı Hakkında ve İletişim bölümüdür, bunları taklit edebilirsiniz :). İş ile alakalı danışmanlık verecekseniz danışmanlık alanı açabilirsiniz, Outsource iş yapıyorsanız iş detayları ve  fiyat tarifesi oluşturabilirsiniz, portfolyo oluşturabilirsiniz vs. vs…

Kategori Ağacı

Kategori ağacı yalnızca açacağınız blog için değil tüm internet siteleri için önceden planlaması yapılması gereken bir iştir. Oluşturacağınız Ana ve Alt kategoriler birbiriyle uyumlu ve konseptinize bağlı olmalıdır. Konsept oluşturamaz ve konsepte bağlı kalamazsanız hiçbir sonuç elde edemez dolayısıyla kitlenize kendinizi anlatamazsınız.

Link yapılandırması

Link yapılandırması, WordPress altyapısında Ayarlar / Kalıcı Bağlantılar bölümünden yapılır. Ben genellikle link yapılandırmasında site geneli için Yazı İsmi olarak tercih ediyorum. Açacağınız site türkçe ise Kategori ve Etiket Temeli bölümlerinide Türkçe oluşturun.

Eklentilerin Yüklenmesi

Eklentileri eklerken zamanında o bölümü çöplüğe çevirmiştim. Gereksiz o kadar eklenti kuruyorsunuz ki zamanla anlamıyorsunuz neden varolduklarını. O yüzden sitenizin açılmasından tutunda, sayfaların yüklenme hızına kadar etki eden bu alanı iyi ve oldukça idareli kullanın derim. Bu konuda attığım adımları belirtecek olursam eğer, Öncelikle sitenizin arama motorlarında çıkması ve genel optimizasyonu için All in One seo pack eklentisini kurun. Sayfa ve yazılarınızın arama motorlarında tanıtımı ve sıralaması için oldukça önemli bir seo eklentisidir. Bu eklentiyi kurduysanız arama motorlarının sitenizi tanıması için bir diğer gerekli olan ve oldukça önemli bir eklenti olan Google XML Sitemaps eklentisini kurun. Site haritanızı oluşturmak için oldukça kullanışlı bir eklentidir. Gereksiz spam yorumlardan zahmetsiz kurtulabildiğiniz wordpress alt yapısını kurduğunuz zaman içerisinde var olan Akismet eklentisinin de yükleme zahmetinden kurtulsanız dahi yapılandırması için kaydını oluşturarak kurulumu yapın. Devamında sosyal medya etkileşimi için oldukça faydalı bulduğum Social locker eklentisini kuruyorum ancak sitenizde dosya paylaşımında bulunmuyorsanız bunu tercih etmeyebilirsiniz. Social Locker nedir peki onuda kısaca belirtecek olursam eğer, diktatör bir yapı ile değerli bir dosya yada çalışma sunuyorsanız ve kullanıcıların indirmesi için ücretsiz sunuyorsanız, diyorsunuz ki arkadaşım ben çalışmayı uğraşmışım senin için hazırlamışım. Sende indirmek istiyorsan bi zahmet sosyal medya hesabında paylaş. Hangi sosyal medya hesabı olduğu önemli değil, içeriğinizi indirmesi için sosyal medya hesaplarında o içeriğin paylaşımını yapmasını sağlıyorsunuz. Dolayısıyla hem etkileşiminiz artıyor sizin tarafınızda, hemde kullanıcı çalışmanıza ücretsiz sahip olmuş oluyor. Ben genelde yaptığım tasarımların yayınında kullanıyorum daha çok insan çalışmamdan faydalansın diye. Kullanın kullanmayın oldukça güzel bir eklenti, illa ki işinize yarayacak bir post çıkar! Biraz itici olabiliyorsunuz ancak emek var ortada emeğe az saygıları olsun dimi? Google Analytics ile uğraşamam ben sitenin trafiğini verilerini falan yönetici panelimde görmek isterim diyorsanız eğer Jetpack eklentisini indirmenizi tavsiye ederim. Analiz aracının yanında daha birçok güzel uygulaması var diyebilirim. Sitenizin yavaşlamasını istemiyorsanız ve sunucu trafiğinizdede ben sorun yaşamak istemiyorum diyorsanız eğer caching eklentilerini kullanmanızı tavsiye ederim. Ön belleğinizi temizleyerek tabir-i caizse sitenizin rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz. Yavaşlama derdim olmasın gelen kullanıcı işini rahat rahat görsün, içeriklerimi okusun diyorsanız eğer ben WP Super Cache eklentisini kullanıyorum sizede tavsiye ederim. Eklentilerle de işimiz bitti. Gelelim diğer teknik konulara ve aynı zamanda son rötuşlara.

On-Page SEO Çalışmaları

Sitenize gerekli eklentileri kurduysanız eğer on-page yani site içi SEO çalışmasıda yapmanız gerekmektedir. On-page çalışmalar, Sitenizin Title, Desciption, Tag gibi alanlarını kapsar. Sitenizi insanlara anlatan kısa ve öz açıklamalarını girerek. İndexlenmesi ve Google’da yer alması için bunları yapmalısınız.

Teknik Yapılandırmalar

Yukarı belirttiğim bütün işlemleri uyguladınız ve işin teknik kısmına geldiyseniz öncelikle sitenizi Google‘a tanıtmalı artık bende varım ve bende buradayım demelisiniz. Bunun için yukarıdada belirttiğim gibi site haritası ve robots.txt dosyası oluşturuldu ise Google Webmaster Tools‘da bir hesap açıp, Google’a tükkanı açtım demenin vakti geldi demektir. Tükkanı dedim çünkü birçok blogger bu amaçla yazmaya başlıyor ki bana göre yanlış! Evet kaydınızıda yaptınız sıra geldi açılış içeriğini oluşturmaya.

Merhaba Dünyalılar!

Evet ilk yazınızı büyük bir hevesle yazdınız ve blog dünyasının içerisine sizde girdiyseniz yukarıdaki atılan adımlardan sonra, gazanız mübarek olsun diyorum umarım sizin için bir hevesten ibaret olmaz diye ümit ediyorum. Çağrı kardeşim belki bahsettiğim adımları da biliyordur, emin değilim. Bu yazının varolmasına sebep olduğu ve aklında böyle bir soru işareti belirdiği için yazmak istedim de, yukarıda da dedim ya WordPress ile alakalı gariptir ilk yazımdı bu :/.  Birkaç kez bu alan adım ile sil baştan yaptım. Nedeni ise her seferinde yanlış başlamamdı. Bu yüzden doğrusuyla yanlışıyla yaptığım işleri ortaya döktüm yanlışları içinden ayıkladım ve bu yanlışların içerisinde ‘WordPress’ kategorisi olduğu için de şimdiye kadar hiç yazmak içimden gelmedi. Yanlış diyorum çünkü insanlar varolan bir bilgiyi başka bir blogda neden incelesin ki? sorusuydu. Belki bazı belirtilen bilgiler yanlış, ama emin olun doğru bilgiyi birileri zamanında zaten yapmıştır. O yüzden o potaya girmedim şimdiye kadar. Bundan sonra ki süreçte bu yazımla alacağım feedback’lere göre en özgününden içerikler oluşturma düşüncesini yeniden gündemime alabilirim. Evet yorumlarınızı esirgemeyin de eksik birşeyler varsa beni de bilgilendirin. Yıllardır yazıyoruz diye herşeyi doğru yada eksiksiz yaptığımız anlamına gelmiyor dimi? Faydalanmanızı ümit ederek yazımı sonlandırıyorum. Selametle…

3 Yorumlar

  • Çağrı Mustafa ALKAN
    21 Eylül 2015 at 18:24

    Çok teşekkür ederim Ramiz. Çok işime yarayacak 🙂

  • Berkay
    23 Eylül 2015 at 21:27

    Url çubuğuna yazdığım site ekim ortasında aktif 😀 Bu konuyu wordpress’ten blog’a evrenselleştirdim ve mim haline getirdim. Sen de mimlendin abicim haberin olsun yani yazdığım zaman bunun değişiğini yazmanı rica ediyorum 😀 Şimdiden otur düşün bakalım 😀

  • Okan
    25 Mart 2016 at 15:36

    Güzel bir derleme olmuş teşekkürler.

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.