Kullandığım Programlar [Mim]
Evet bu aralar konu yokmuş gibi sürekli mim girdiğimiz doğrudur. Başlığını attığım tam yazacakken Sinan Yorulmaz tarafından mim’lendiğim benzer bir konu var. Konu aslında daha çok hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar ve programlar üzerine olacaktı ama buda benzer bir konu olduğu için buna öncelik vermek insanların hangi programları kullandığımı bilmesini istedim. Evet kullandığım uygulamaları, programları dile getirecek olursam eğer şöyle başlayalım;
İçindekiler
Tasarım Programları
Aktif olarak kullandığım 2 tasarım programım var. Adobe CS 6 Photoshop ve Illustrator. Photoshop’u genel tasarım amacıma hizmet ettiği için kullanıyorum. Konuyu açacak olursam eğer, Arayüz tasarımları, Mailing tasarımları, Banner tasarımları, Reklam tasarımları, Tipografi tasarımları, Manipülasyonlar, Fotoğraf düzenlemeleri ve Fotoğraf dekupeleri, Mockup render’ları gibi gayet geniş bir amaca hizmet ettiği için kullanıyorum. Bu arada yazının henüz başındayım ama 2.sigara bitti. Mim yazısı yazarken ki düşüncelerimi artık siz düşünün. Aslında güzel bilgiler çıkıyor ortaya bundan dolayı çok seviyorum ama hiç yazı giremeden tekrar gelen bir mim yazısını yazıyor olmam utanç verici. Neyse konumuzu dağıtmadan Illustrator ile devam edelim. Illustrator’ı genelde vektörel ve ınsert, dergi, katalog, e-kitap, e-katalog, albüm gibi işlerde kullanıyorum. Vektör olarak yaptığım işleri belirtecek olursam eğer; logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı, ikon tasarımı, ürün tasarımı, t-shirt tasarımı gibi daha sayabileceğim onlarca işte kullanıyorum. Tasarımın sonu yok, hayalgücünün olmadığı gibi. Ayrıca tablet içinde şimdilik hobi olarak kendimi geliştirdiğim illüstrasyon sanatında, Paper uygulamasını kullanıyorum. Yakın zamanda 53 Pencil adlı uygulamanın kaleminide almış olacağım o zaman yapacağım çizimlerde daha da zevk vereceğine eminim. Ayrıca kalemi alır almaz bi inceleme yazısıda yazacağım zaten ;). Bahsettiğim kalem de aşağıdaki gibidir.
İnternet Tarayıcıları
Aslında sık kullandığım 2 tarayıcı var. Genellikle Windows işletim sisteminde stabil ve hızlı çalıştığı için Google Chrome kullanıyorum. Mac bilgisayarımda ise aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Apple öyle bir yapmış ki arkadaş alışkanlıklarımdan dolayı (iş yerinde windows kullandığım için) Google Chrome kullanmak istiyorum ama kullanamıyorum. Hızlı olsada ne yazık ki Mac bilgisayarlarda pek stabil çalışmıyor. Bu yüzden mac cihazımda Safari kullanıyorum.
Müzik Programları
Akıllı telefonlara geçişimiz ile birliktemüzik dinleme alışkanlıklarımızda bir hayli değişti. Bi ara müzik indir telefona tablete yükle her ay farklı müzikler keşfet. İndir yükle falan zamanla oldukça zahmetli hale gelmişti benim için. Deezer kullandım bir süre. Sonra Spotify‘ın çıkışı ve gelişimi ile birlikte bu yöndeki alışkanlığımda tamamen internet’ten müzik dinleyeme kaydı ve şimdilerde günlük işe giderken, iş yerimde ve akşam çıktığımda sıklıkla kullandığım bir uygulama haline geldi. Oldukça memnunum bu konuda aranıyor ve henüz keşfetmediyseniz kesinlikle Spotify’ı tavsiye ederim.
Kod Editörü Programları
Bu konuda pek seçici davranmıyorum çünkü çok yoğun mesai yaptığım bir alan değil. Notepad++ kullanıyorum. Yazılımcı değilim genellikle, Editlemeler ve elimde binbir çaba ile varolmayan müşteriler için kendime ayırdığım hazırladığım çeşitli web tasarımları için kullanıyorum. Hoş her sene 5 6 bin getirdiğide oluyor. Bu yüzden uğraştığım işlerden, tasarımlarına harcadığım mesaiden şikayetçi değilim. Sonuçta para paradır!
Sanal Sunucu Programları
Bir ara geçmişten gelen EasyPHP denen bir takıntım vardı. Scriptleri denemek, editlemek, proje geliştirmek için. Yaklaşık 1 seneden fazla oldu WAMP kullanıyorum. Oldukçada memnunum sorun çıkartmadan işlerimi sanal sunucu üzerinde rahatlıkla halledebiliyorum.
FTP Programları
Üzerine pek alternatif tanımadığım Filezilla programını kullanıyorum.
Not Programları
Genel olarak birçok uygulama denedim. Hepsini sevdim ancak birinde verilerimi toplamam gerekiyordu. Benim için göze hitap eden uygulamalardan bazet işlevsellik açısından kötü ise vazgeçmek zor olabiliyor. Bu yüzden anlık notlarım, hatırlatmalarım için Google Keep kullanıyorum. Deneyin sizde çok seveceksiniz! Verilerimi genel olarak topladığım uygulama ise Evernote. Tablet kullanırken örneğin toplantı esnasındaysam yada müşteri ile görüşüyorsam, klavye kullanarak not almak pek verimli olmuyor bu uygulamalarda. Ancak sıklıkla tablet kullanan ve not alma alışkanlıklarını dahada modernize hale getirmek isteyen kullanıcılar için, Evernote Penultimate diye kalemle not alabileceğimiz bir uygulama yapmış. O gün bu gündür Penultimate uygulamasınıda tabletimde kalemle not alırken kullanıyorum.
Uzak Masaüstü Programları
Uzak masaüstü denince pek alternatif aklınıza gelmeyebilir ama, Ammyy‘i epeyi zaman kullandım. Sonrasında Teamviewer‘a geçiş yaptım. Çok sık kullandığım birşey olmasada bilgisayarımda bu programda yer alıyor.
Sohbet Programları
Google’ın birçok servisine bağlı bir kullanıcı olduğum doğrudur. GTalks’tan sonra Google Hangouts kullanarak yoluma devam ettim. Bunun dışında yılların programınıda es geçmemek gerek. Skpye‘de sıklıkla gerek mobil, gerek tablet ve bilgisayarda kullanıyorum.
Bilgisayarım’da ve akıllı cihazlarımda aktif olarak kullandığım uygulamalar, programlar bu şekilde. Bende Sinan’dan aldığım bu mim’i Fundalina‘ya, Egonomik‘e ve Yemre‘ye gönderiyorum.