E-Ticaret Sitelerinde Renklerin Önemi
Günümüzde yapılan araştırmalar internet kullanıcıların dikkatinin oldukça hızlı dağıldığını ve ortalama dikkat süresinin 3 saniyeye kadar indiğini göstermektedir. Bu durum e-ticaret sitelerinde de farklı değil.
Potansiyel müşterinizin dikkatini çekmek ve ikna etmek için çok kısa bir süreniz var. Bu süre zarfında içeriklerle dikkat çekmek oldukça zor. Bu yüzden görseller ve renklere ihtiyaç duyuluyor. Görsellerin göz alıcı, renklerin dikkat çekici olması bu süreçte oldukça önemli.
E-ticaret sitelerinde doğru arayüz tasarımı ve renk kullanımı potansiyel müşterilerinizin satın alma olasılıklarını etkiliyor. Günümüzde e-ticaret sektöründe markalar piyasa fiyat rekabeti ile varlığını sürdürse de, renklerin satın alma süreçlerine doğrudan etkisi vardır. Bir e-ticaret sitesinde arayüz tasarımı satın alma süreçlerine %93 etki ederken, sektöre göre doğru renk kullanımı da %85 oranın etki ediyor.
Uluslararası 100 marka üzerinde yapılan araştırmalara göre en çok tercih edilen renkler %33 mavi olurken, %30 kırmızı, %25’i gri renk tercih etmektedir. Renkler marka kimliği için hayati önem taşımaktadır. Uluslararası markalar renklerin gücünü kullanmak adına genelde en fazla iki renk tercih etmektedir.
Sektöre göre renkler farklılık gösterir ve sektörünüz için doğru renk tercihi oldukça önemlidir. Sektörünüzde yaygın olarak kullanılan renkler hangileri? Renkler tüketicilere ne ifade ediyor gelin birlikte inceleyelim.
Renklerin Anlamı ve Sektöre Göre Renk Kullanımı
Beyaz: Güveni, asaleti, saflık ve temizliği simgeleyen renktir. Genellikle kurumsal e-ticaret sitelerinde, ilaç sektöründe ve gelinlik gibi tekstil sektörlerinde sıkça karşılaştığımız bir renktir. Sadeliği en iyi simgeleyen renk olduğu içinde arayüz tasarımlarında günümüzde sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Kahverengi: Doğallığı ve sadeliği simgeleyen kahverengi tarım sektöründe sıklıkla kullanılırken, otomotiv sektöründe de kullanılmaktadır.
Kırmızı: Dinamizm, mutluluk, enerji, hareketlilik, agresiflik gibi birçok anlamı vardır. Renkler arasında en dikkat çeken kullanıcıyı harekete geçiren renk diyebiliriz. Özellikle perakende ve e-ticaret sektöründe hareketi ve aksiyonu simgelemesinden dolayı indirim günlerinde kırmızı ton kullanılır. Satış aksiyonları için vazgeçilmez bir renktir. Spor, Teknoloji, Sağlık, Ev ürünleri kategorisinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Mavi: Güven ve sorumluluğun rengidir. Kurumsal firmalarda ve finans sektöründe sıklıkla karşımıza çıkan bir renktir.
Mor: Gizemli ve yatıştırıcı bir renktir. Genellikle Güzellik, Cilt bakım ürünleri, Finans, Teknoloji gibi sektörlerde sıklıkla kullanılır.
Siyah: Güç, prestij, değer ve şıklığı simgelemektedir. Lüks markalarda ve niş pazarlarda sık tercih edilen bir renktir.
Turuncu: Agresif, canlı ve eğlenceli bir renktir. Kullanıcıları aksiyona geçiren üye olma ve satın alma süreçlerinde önemli rol oynayan bir renktir. Genelde e-ticaret sitelerinde banner tasarımlarında alışverişe veya üyeliğe yönlendiren butonlarda sıklıkla bu renk karşımıza çıkar. Teknoloji, sağlık ve oyuncak sektöründe sıklıkla kullanılır.
Yeşil: Doğa, çevre, hayat, zenginlik anlamlarını çağrıştıran bir renktir. İnsan gözü için en rahatlatıcı renk olan yeşil renk, genellikle yemek, teknoloji, enerji, ev ürünleri, tarım sektörlerinde kullanılır.
E-Ticaret Sitelerinde Renk Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
E-Ticaret sitelerinde günümüzde arka planda beyaz tonlar hakimdir. Şık ve sade bir internet sitesi için tercih edilmesi gereken renk beyaz renktir. Ancak uzun süre sitede gezinen kullanıcı açısından göz yorabilir. Beyazın tonlarını deneyerek sitenize markanıza uygun tonu bulabilirsiniz.
Renklerin etkisi e-ticaret sitesi üzerinde çok büyüktür. Markalar genelde prodüksiyonunda etkisi ile birçok renk tercih ederler. Çok fazla renk kullanımı kullanıcılar açısından oldukça göz yorucudur. Kullanıcı beklentilerini olumsuz etkileyebilir. Sitenizde maksimum üç ana renk belirleyin. Aksi takdirde satışa dönüşümü dışında, sitenizden çıkma oranı gibi temel metrikleri de doğrudan etkileyecektir.
Aksiyona geçirecek kırmızı ve turuncu gibi canlı renkleri, sepete ekle, sipariş ver, ödeme yap gibi ekranlarda yer alan butonlarda tercih edin. İlgi çeken renkler tercih etmeniz kullanıcılar üzerinde olumlu bir etki yaratır.
Marka kimliğinizi belirleyen ana renkleri tüm platformlarda kullanın. Satış platformlarından sosyal medya hesaplarına kadar her yerde kullanarak potansiyel müşterilerinizin aklına marka rengini kazıyın.
Sektörünüze uygun renkler tercih etmelisiniz. Tercih ettiğiniz renkleri e-ticaret sitenizde mutlaka kullanın. Renklerin ve anlamlarında hangi sektöre, hangi rengin uygun olduğunu belirtmiştim.
Markanız için siz hangi renkleri tercih ederdiniz? Renklerin psikolojik anlamları ve kullanım alanları konusunda sizlere bilgi vermeye çalıştım. Eksik gördüğünüz ya da danışmak istediğiniz bir konu olursa yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.