Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

E-Ticaret Sektöründe Rakip ve Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

E-ticaret sektöründe rakip analizi yapmadan uzun vade yatırımları yapmak ütopik bir ticaret yaklaşımıdır. Bu açıdan rakiplerinizi analiz etmekte oldukça önemlidir.

Sektörünüzde rakipleriniz neler yapıyor, rakiplerinizin önünü geçmek için siz rakiplerinize karşı nasıl bir strateji geliştiriyorsunuz bu aşamaları önceden planlamak oldukça önemli.

Rakip analizi yaparken kendinize soracağınız sorular atacağınız adımlar için küçük bir başlangıç rehberi hazırladım.

Pazarın büyüklüğü ve sektör hacmi nedir?

Rakiplerinizi analiz ederken atacağınız ilk adım sektör analizi ve pazarın büyüklüğü konusunda fikir sahibi olmanızdır.

İçinde bulunduğunuz sektörde yeni değilseniz hacmi ve rakipleriniz konusunda zaten fikir sahibi olduğunuzu düşünüyorum. Sektör hakkında elinizde veriler varsa sektörün geleceği hakkında ve markanızı nereye konumlandıracağınızı da belirlerken sağlıklı bir strateji oluşturabilirsiniz.

Bkz: 2020 E-Ticaret İstatistikleri

Sektördeki rekabet durumu nedir?

Ticaretin temeli aslında tamamen sermayeden ibaret gibi görünsede içinde bulunduğunuz ya da bulunacağınız pazarın rekabet durumunu doğru analiz edebilirseniz üretim maliyetleri, stok maliyetleri, operasyon ve pazarlama maliyetlerinide bu doğrultuda belirleyebilir ve rekabetin içerisinde yer alabilirsiniz.

Sektörünüzde rekabeti iş planınızın başına eklemelisiniz. Eğer piyasadaki rekabet durumuna hakim değilseniz, sektöre girdikten sonra ciddi rekabet sorunları ile karşılaşabilir, altından kalkamayabilirsiniz.

Sektördeki rekabet ile baş edebilir misiniz?

Sektörün ve pazarın büyüklüğü rekabeti konusunda bilgi sahibi olduysanız şirket vizyonunuz için kendinize karşı dürüst olmanız ve sektördeki rekabet ortamında pazarlama süreçleri için yatırım yapacak sermayeye sahip misiniz analiz etmeniz gerekiyor.

Rakipleriniz yıllık ortalama ciroları nedir?

Aslında tedarik ya da üretim hacmini doğrudan belirleyen, şirketinizin geleceğini kurgularken rakiplerinize dair bilmeniz gereken bir diğer önemli husus rakiplerinizin cirolarıdır. Tabi ki net bir rakama sahip olmanız pek mümkün değil, ancak yine de sektörün içerisinde yer alan biriyseniz ortalama cirolarını tahmin edebilir ve elinizdeki sermayenizi hangi kategorilere yönlendireceğiniz konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz.

Rakiplerinizin tedarik ve üretim hacmi nedir?

Ürünlerinizi pazarlarken perakendeci ya da üretimci olun bir diğer önemli husus üretim ve tedarik hacmidir. E-ticaret sektörü özelinde olmayan ticaretin en temel kuralı arz/talep döngüsüdür.

Rakipleriniz üretici ise üretim ve operasyon kapasitesi nedir bunları analiz etmeli ve bu doğrultuda üretim ve pazarlama stratejisi geliştirmelisiniz.

Rakipleriniz perakendeci ise stoklarında bulunan ürün çeşitliliği ve ürünlerine olan talep konusunda analizler elde edip tedarik ve satış stratejinizi sektörün ve son kullanıcının talebine göre belirlemelisiniz. Rakiplerinizin potansiyel stokları ve hacmi konusunda fikir sahibi olmak ne ile karşı karşıya olduğunuz konusunda size en doğru sonucu sunacaktır.

Sektördeki marj oranları ve geri dönüşüm oranları nedir?

Bu başlığa e-ticaret özelinde yazmak yerine tamamen ticaret için yorumlamak istiyorum. Ticarete atılan birçok kişi sektörün karlılık oranı konusunda, marj ve iskonto oranları konusunda doğru analizleri yapamadıkları için kısa bir süre sonra kapanış iflas durumu ile karşı karşıya kalabiliyor ve elindeki sermayeyi de doğru yönetemediği için ticaret hayatı hüsranla sonuçlanıyor.

Sektörünüzde ürün fiyatlandırmaları konusunda derin bir araştırma yapmalısınız. Öncesinde belirttiğim için rakiplerinize karşı elinizi güçlü kılan en temel nokta fiyat rekabetidir. Tabi ki şirketler fiyat rekabeti yaparken de kar marjından fedakarlık yaparlar.

Fiyat rekabeti ile pazarlama tarafında hem son kullanıcının karşısında ilk boy gösteren satıcı olur bu sayede satışlarınızı arttırırsınız. Peki fiyat rekabetine girdiğinizde operasyon, muhasebe, personel, tedarik gibi temel maliyetleri düştüğünüzde elinizde ne kalıyor?

Oldukça genişletebileceğimiz bu başlık şirketinizin geleceğini belirliyor. Bu yüzden sektördeki fiyatlandırma politikaları ve kar marjları konusunda doğru verilere sahip olmalısınız.

Sektörde rakiplerin ürün ve hizmet kalitesi durumu nedir?

İşin vitrinine çıkmadan önce yapılması gereken araştırma ve analizler yapıldıysa son kullanıcı ile karşı karşıya gelmeden önce estetik, doğru içerik ve dürüst bir şirket izlenimi için rakiplerinizin ürün vitrin kaliteleri, paket ve operasyon kaliteleri, yazılım, erp ve crm alt yapısının kalitesi gibi çeşitlendirebileceğimiz en derin analizlerden birini yapmanız gerekiyor.

Bu aşamada öncelikle rakiplerinizin alt yapısı, ürünlerinin çekim, sunum ve içerik kalitesi, paketleme ve operasyon süreçleri gibi konularda bilgi sahibi olmanız, rakiplerinizin attığı yanlış adımlar konusunda sizi uyaran bir analiz olacak ve en doğru adımları atmanız konusunda size yol gösterecektir.

Sektör ve rakiplere dair SWOT analizi

Sektörün içerisinde biri olun ya da girmeyi planladığınız sektörde yeni bir aktör olun yukarıdaki soru başlıklarına verecek cevabınız ve analiziniz elinizde varsa son adım rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerine dair, piyasadaki fırsatlara ve tehditlere dair tüm araştırmalarınızı özetleyecek bir swot analizini oluşturmanız gerekiyor.

Bu tablo sizin geleceğinize ve atacağınız adımlara karşı özet niteliği taşıyacak vizyon ve misyon tablonuz olacak. Eğer bu aşamayı da edindiğiniz veriler ışığında doğru belirleyebilirseniz geleceğe dair emin adımlarla ilerlemek adına e-ticaret sektöründe doğru bir başlangıç yapmış olacaksınız.

Swot analizi konusunda detaylı bir içerik oluşturacağım. Bu konuda fikir sahibi olanlar bu analiz adımını tamamlayarak, e-ticaret sektöründe rakip ve rekabet analizi konusunda doğru verilere sahip olacaktır.

Şimdiden herkese bol ve bereketli kazanlar. Sağlıklı günler dilerim.

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.