2020 En Uygun Sosyal Medya Görüntü Boyutları
Yeni bir yılın, yeni bir on yılın ilk senesine girdik ve kendinize hedefler koyduğunuza eminim. Her geçen yıla ve yaptıklarımıza bakarak kim hedef koymuyor ki değil mi? 2020 yılında sosyal medya yine hayatımızın vazgeçilmezi ve sosyal medyada başarı sağlamak büyük oranda görsel paylaşımlardan geçiyor. Görsel paylaşımlar insan beyni için hem kolay anlaşılır hemde güzel bir ifade yolu. Kalem kağıtları çıkarın ve sosyal medya platformları için görsel boyutları ne olmalı görüntü boyutlarını nasıl belirlemeliyiz bu konuları öğrenme zamanı!
Dijital pazarlamacılar için görsellerin ne kadar önemli olduğu bir sır değil artık. Bu yüzden sosyal medya paylaşımlarımız da özellikle görsellerin boyutlarını doğru ayarlamak ve bu doğrultuda paylaşmak dikkat çekici ve etkili bir pazarlama stratejisi olarak öne çıkıyor. Piksellere önem vermeniz, değer vermeniz gerekiyor. Nedeni ise görsel paylaşımı platform özelinde ayarlayarak yapmadığınızda bütünlüğü bozulmuş ve kırpılmış bir görsel ile paylaşım yapmış oluyorsunuz buda başarı elde etme yolunda en önemli adımı atladığınız anlamına geliyor. Zaten görsel boyutlarına hassasiyet göstermeden yapacağınız paylaşımlar rahatsız edici derecede dikkat çekiyor. Eğer şimdiye kadar önemsemeden paylaşım yaptıysanız bunu yazımın sonunda sizde paylaşımlarınızı gözden geçirdiğinizde anlayacaksınız.
Facebook genel olarak fotoğraf paylaşımlarında görsel boyutlarını optimize ettiği için görseli paylaştığınızda herhangi bir kırpma kesilme durumu olmuyor. Ancak bu Facebook üzerinde bir standart görsel paylaşım boyutu olmadığı anlamına gelmiyor. Dijital pazarlamacılar için görsellerin belirli bir kuralı var. Reklam ya da etkinlik tanıtımları için, isterseniz de Facebook Stories için paylaşım yapın eğer bu belirleyen görsel boyutlarına uyum sağlamazsanız ne yazık ki hedeflediğiniz kitleye ulaşmanız pek mümkün değil. Sosyal medya paylaşım yaparken estetik kaygısı her daim olması gerekiyor. Bu kurala uyarak ancak hedef kitlenizin özet akışında öne çıkabilirsiniz.
- 851 x 310 piksel – Kapak fotoğrafı
- 180 x 180 piksel – Profil fotoğrafı
- 1200 x 630 piksel – Paylaşılan görsel
- 1200 x 628 piksel – Paylaşılan bağlantı resmi görseli
- 1920 x 1080 piksel – Etkinlik kapak fotoğrafı
- 1080 x 1920 piksel – Facebook hikayeler görseli
Görsel paylaşımlar için genel kurallarınızı belirlediniz ve reklamlarla öne çıkmak istiyorsunuz. Facebook birçok reklamcılık özelliği ile öne çıkan bir sosyal medya platformu bu yüzden tüm mecralarının boyutları farklılık gösterebiliyor. Reklam sermayenizi harcamaya başlamadan önde doğru kurgulandıklarından emin olabilmek için Facebook reklam görseli boyutlarını da incelemeniz gerekiyor.
- 1200 x 628 piksel – Haber kaynağı, Pazar yeri ve Messenger reklam görseli
- 400 x 150 piksel – Koleksiyon reklam görseli
- 16: 9 veya 9:16, 4 GB Maksimum – Video reklamları oranları
Instagram için önceden 1:1 en boy oranı diye bir mantık vardı. Bu doğrultuda bir kare boyutlandırma yaptığınızda mükemmel bir şekilde paylaşımda oturuyordu. Ancak bu durumda geride kaldı. Instagram önceden tek boyutta paylaşım yapmaya izin verirken, şimdi birden fazla boyutta görsel paylaşımı yapmamıza olanak sağlıyor. Haliyle görsellerin boyutlarıda değişkenlik gösterdiğinden bunları akılda tutmak biraz zor. Bu belirlenen boyutlar ile Instagram’da paylaşımlarınız da tam uyum sağlayın.
- 1080 x 1080 piksel – Kare paylaşım görseli
- 1080 x 566 piksel – Yatay paylaşım görseli
- 1080 x 1350 piksel – Dikey paylaşım görseli
Instagram hikayeleri şuanda hem kurumlar için, hemde e-ticaret siteleri için en iyi pazarlama araçlarından bir tanesi. O yüzden burada görsel oran ve boyutlarını ayrıca belirtmek isterim.
- 1080 x 1920 piksel – Hikaye görseli
- 9:16 En boy oranı
- Maksimum 4 GB dosya boyutu
Kafa dağıtmak için tercih ettiğimiz ve eğlenceli bir mecraya dönüşen IG TV tarafınıda pas geçmeyelim tabi ki 🙂
- 1080 x 1920 piksel – Hikaye görseli
- 9:16 En boy oranı
- Maksimum 650 MB ve altında dosya boyutu
- 15 saniye ile 10 dakika aralığında ya da daha uzun videolarınız için 1 saat kadar sürebilecek videolar.
Son olarak en iyi başlangıç profil resmidir. 1:1 orana sahip 110 x 110 piksel boyutlarında görsel profil resmi için tercih edebilirsiniz.
LinkedIn, markanızın iyi yönlerini ifade edebilmek için harika bir alandır. Burada belirleyeceğiniz görselleride özelleştirmeniz ve boyutlandırarak paylaşım yapmanız gerekiyor. İşletmeniz için bir ağ oluşturmak ve platformdaki varlığınızı artırmak adına bu görsel yönergelere uymanız da fayda var.
- 400 x 400 piksel – Profil fotoğrafı
- 1536 x 768 piksel – Kapak fotoğrafı
- 1200 x 628 piksel Paylaşılan görsel
Twitter için belirlenen boyutların dışında oluşturulan görseller profilinizde taşmalar ve kırpmalara neden olur. Bu yüzden belirlenen boyutlarda görsellerinizi tasarlamanız da ve boyutlandırmanız da fayda var.
- 1500 x 500 piksel – Kapak fotoğrafı
- 400 x 400 piksel – Profil fotoğrafı
- Paylaşılan Görüntüler: 440 x 220 piksel (minimum), 1024 x 512 piksel (maksimum)
Youtube
Youtube dediğimizde yalnızca videodan ibaret olduğunu düşünebilirsiniz, ancak Youtube markanızı statik görüntüler ile vurgulamak için harika bir alandır.
- 800 x 800 piksel – Profil fotoğrafı
- 2560 x 1440 piksel – Kapak fotoğrafı
- 1280 x 720 piksel, 16:9 oran – Video küçük görseli