Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

E-Ticaret Nedir?

Sektörüm olan E-Ticaret konusunda hem içerik üretmek için, hemde sağlıklı ilerleyebilmek için uzun soluklu bir seriye başlıyorum ve  en temel seviyesinden ileri seviyesine kadar sizlere bilgi aktarmaya ve elektronik ticaret alanında yapılacak faaliyetlerinizde doğru hareket etmenize yardımcı olacak bir rehber oluşturma çalışacağım.

Bu süreçte sizlerden de alacağım geri dönüşler ile daha verimli ve faydalı içerikler oluşturabilirim. Elektronik ticaret konusunda bilgi almak isteyen okurlarım soru sormaktan çekinmeyin lütfen. Evet konumuza dönecek olursak elektronik ticaret yani kısaltması olan e-ticaret nedir?

E-Ticaret Nedir?

E-Ticaret olarak tanımlanan “elektronik ticaret” bir ürün ya da hizmetin güvenli olarak elektronik ağlar üzerinden satışının yapılmasıdır. Elektronik ortamlarda yürütülen tüm ticari faaliyetler e-ticarete girmektedir. E-Ticarette pazarlama, ödeme, satış, teslimat ve müşteri hizmetleri desteği internet üzerinden yürütülmektedir.

E-Ticaretin Tarihçesi

E-Ticaretin tarihi 1990’lı yıllara kadar dayanmaktadır. Birçoğumuzun çocukluk yıllarında keşfedilen ve faaliyete geçen bir ticaret modelidir. E-Ticaret Dünya’da yaşanan krizlere ve ekonomilerdeki dalgalanmalara rağmen çığ gibi büyüyen ve kıtaları fetheden bir iş modelidir.

E-Ticaretin gelişimine baktığımızda nüfusların büyümesi, internet kullanımının yaygınlaşması, zamandan ve mekandan bağımsız olarak dünyanın herhangi bir bölgesinde ve herhangi bir saatinde müşterilere çeşitli ödeme seçenekleri ile alışveriş yapma imkanı sunmasından kaynaklanmaktadır.

E-Ticaret’in tarihini incelediğimizde gerek ödeme yöntemleri ve operasyon süreçlerinin gelişimi açısından Türkiye oldukça avantajlı durumdadır. Bugün en kötü kargo firması dahi 2 iş gününde ürün teslimatlarını yapmaktadır. (Tabi sorun yaşadığımız istisnai durumlarda söz konusu genel tabloyu yorumluyorum) 2011 Türkiye verilerine göre ülkemizin pazar payı içerisinde e-ticaret 22 milyar TL kazanç elde etmiştir. Bu dönemdeki işlem sayısı ise yaklaşık 134 milyon iken, kişi başına 164 TL sepet tutarında alışveriş eğilimi gerçekleştirmiştir. Geçmiş yıllar ile kıyaslandığında verilerin büyüdüğünü görebiliriz.Dünya genelinde 2011 yılı verilerini incelediğimizde 900 milyar dolar iken, 2012 yılı verilerine baktığımızda bu rakam 1 trilyon doları geçmekte, 2013 yılındaki verilerde ise 1,6 trilyonu geçmektedir. Genç nüfusun artması ve harcama özgürlüğüne kavuşması e-ticaret sektörünün her geçen gün büyümesinde büyük pay sahibidir. Sektör genelinde ki büyümeyi incelediğimizde en büyük büyüme Çin tarafından gerçekleştirilmiştir.

Dedelerimizin ve babalarımızın bu süreçteki zamanı ne yazık ki yakalayamadığını anlamamız çok zor değil. Ancak Türkiye için e-ticaret sektörünü yorumladığımda dinamik genç nüfusumuz ile internet kullanımının her geçen gün artmasını bir araya getirdiğimizde Türkiye’de e-ticaret sektörünün pazar payının büyüyeceğini ön görmemiz çokta zor değil.

E-Ticaret türleri ile ilgi daha önce yazı yayımlamıştım. E-Ticaret türleri ile ilgilide detaylı bilgi almak isteyenler buradan yazıma ulaşabilirler.

Neden E-Ticarete Başlamalısınız?

E-Ticaret küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için uygun ve çok maliyetli olmayan bir ticaret modelidir. Ticaret yapan herkesin dijital dünyada ticaret yapması gerekmektedir. E-Ticarette internet siteniz markanızın bir bakıma PR çalışmasıdır. Fiziksel mağazanızdan ticaret yapsanız dahi e-ticaret  yapmak mecburiyetindesiniz. E-Ticaret zamandan ve mekandan bağımsız bir ticaret ortamı olacağı gibi sizin 7/24 açık bir ticari işletmeniz olacağını da unutmayın.

E-Ticaret için bir girişim modeli seçerken bazı önemli metrikleri doğru hesaplamanız ve kullanıcıların eğilimlerini incelemeniz gerekmektedir. Pazar araştırması yapmak, hedef kitlenizin kimler olduğunu ve ihtiyaçlarının neler olduğunu belirlemek her geçen gün büyüyen e-ticaret sektöründe piyasaya girebilmeniz için size ciddi fayda sağlayacak ve rakipleriniz bu alanda bir çalışma yapmadıysa eğer sizi önemli ölçüde öne geçirecektir. Bu belirttiğim metrikleri hesaplamanız ve doğru hareket etmeniz aynı zamanda başarı oranınızı da ciddi oranda etkileyecektir.

Yapılan araştırmalara göre yeni kurulan şirketler ve mevcut iş potansiyelini büyütmek isteyen girişimciler e-ticaret iş modeline önem vermektedir. Buda zaten günümüz dijital dünyasında bir ihtiyaç, bir zorunluluktur. Ürünleriniz ile dijital dünyada yer almadığınız her gün sizin için iş kaybı ve mali kayıp demektir. E-Ticaret her işletme modeli için uygun bir ticaret modelidir. Fiziksel mağazalara göre daha az masrafı olmakla birlikte düşük reklam bütçeleri ile doğru hedeflemeler yapıldığında çok daha fazla müşteriye ulaşma imkanı sunmaktadır.

E-Ticaret ile ilgili detaylı bilgi aktarmaya ve dijital dünyada henüz ülkemiz için yolun çok başında olduğumuz elektronik iş modeli konusunda bilgi aktarmaya çalıştım. Faydalanmanızı umuyorum. Aklınıza takılan tüm soru ve görüşlerinizi iletişim sayfasında “Konu” belirterek bana iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.