Swot Analizi Nedir Nasıl Yapılır?
Swot analizi nedir ve işletmeler, kişiler için bu analiz yöntemi neden önemlidir?
Şirketler ve şahıslar için uygulanan bu analiz yöntemi, işletmeler veya kişiler için kullanılan bir analiz yöntemidir. Swot analizi işletmenizin geleceği konusunda vereceğiniz kararlar ya da kariyer hedefleriniz için düşünceleriniz ve kişisel gelişiminiz konusunda sizlere yol gösterir. İçinde bulunduğunuz durumun farkına varmanızı ve bu doğrultuda gerekli analizleri yaparak doğru hareket etmeniz için yol haritası çizmenize yardımcı olur.
Swot analizi 1960 yılında yönetim teorisyeni olan Albert S. Humphrey tarafından geliştirilmiştir.
Swot İngilizce’de Strenghts, Weakness, Opportunities ve Threats kelimelerinin baş harflerinden adını almıştır.
Swot analizinin Türkçe karşılıkları ise Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar ve Tehditler olarak yorumlanır. İşletmeler için yorumladığımızda üstün ve zayıf olduğu noktaları piyasada yer alan fırsat ve tehditleri belirlediğimiz stratejik bir analiz yöntemi olarak yorumlanır. Swot analizi sayesinde piyasadaki fırsatları daha detaylı görebilir ve vizyonunuzu buna göre belirleyebilirsiniz. Bu durum kişisel analize geldiğinde ise yeteneklerimizi, becerilerimizi, fırsatları ve tehditleri, analiz ederken yorumlayabiliriz.
Swot analizi nasıl yapılır?
Swot analizi sizi yönlendirecek basite indirgenmiş bir tablo analizidir. Aslında doğru yönlendirmelere sahip olabilmeniz için sektörünüze ve içinde bulunduğunuz duruma hakim olmanız ve doğru yorumlamanız gerekir.
İşletmeler swot analizi yaparken rakip işletmeleri de SWOT çerçevesinde inceleyebilir ve işletmenizi diğer işletmelerden ayıracak ve büyütecek stratejiler geliştirebilirsiniz. Aslında bu analiz sayesinde başarılı işletmelerin neleri doğru yaptığı konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz.
Swot Analizi Başlıkları Nelerdir?
Strenghts – Güçlü Yönler
Weakness – Zayıf Yönler
Opportunities – Fırsatlar
Threats – Tehditler
(S) Güçlü Yönleri Belirlemek
Güçlü yönlerinizi belirlerken şirket içi yapılanmanızı, piyasada ki müşteri bakış açılarını ve diğer aktörleri değerlendirmeniz ve sektörünüzde rekabet ettiğiniz rakipleriniz ile ilişkilendirmelisiniz.
1.Başkalarının sahip olamadığı ne gibi avantajlara sahipsiniz? (Yetenekleriniz, eğitimleriniz, başarılarınız ve bağlantılarınız gibi değerlendirebilirsiniz.)
2.Başkalarına göre daha başarılı olduğunuz şeyler neler? (Ticaret yapan bir firma için doğru ve geniş ürün yelpazesi, üretimci için kaliteli bir üretim bandı ve ürünü olabilir. Kişisel olarak tasarımcı olduğum için buradan örnek verecek olursam kaliteli ve yaratıcı bir tasarım diline sahip olmanız gibi.)
3.Sizin kullandığınız ve diğerlerinin kullanmadığı kaynaklar neler?
4.Yeni bir ürün ve strateji geliştirebiliyor musunuz?
5.Yeni trendleri takip edip işletmenize entegre ediyor musunuz?
6.İşletmenizin sahip olduğu avantajlar nelerdir?
7.Güçlü, başarılı ve yetenekli bir yönetici misiniz?
8.Bilgi ve becerileri yüksek çalışanlarınız varmı?
9.Rakiplerinize göre hangi yönleriniz güçlü ya da rakiplerinizin güçlü gördüğü yönleriniz nelerdir?
10.İşletmenizi benzersiz kılan şey nedir?
(W) Zayıf Yönleri Belirlemek
1.Sektörünüzdeki rakiplerinize göre sizin zayıf olduğunuz işler ve yönler nelerdir?
2.İşletmenizde ya da kendinizde eksik hissettiğiniz noktalar neler?
3.İyi yapamadığınızı düşündüğünüz ve kaçındığınız işler neler?
4.İşlerinizi yapamamanıza neden olan kişisel özellikleriniz var mı?(Çekingen olmak, agresif olmak, uyumsuz ve çevre ile geçinememek gibi.)
5.İşletmenin kurumsal yapısında bir stratejik hedef ve vizyon eksikliği var mı?
6.Kötü iş alışkanlıklarınız neler?
7.Yöneticilerin ve liderlerin yetenek ve bilgilerinin yetersizliği söz konusu mu?
8.Rakiplerinizin işletmenizde zayıf gördüğü yönler nelerdir?
9.Satışlarınızın düşmesine neden olan faktörler nelerdir?
10.İşletmede satış, pazarlama ve hizmet kalitesinde veya veriminde düşüş söz konusu mu?
Güçlü ve zayıf yönleriniz şirket içi perspektife dayalı ya da kişisel olarak belirlemeniz gereken yönlerinizdir. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlerken tarafsız ve dürüst olmanız gerekiyor. Bu konuda sizin değerlendirmeyi unutacağınız bir konu olacağından çevrenizde arkadaşlarınızdan ve iş ortaklarınızdan da bu konuda destek almanız yapacağınız analizde size ciddi yarar sağlayacaktır. İç faktörleri bitirdiğimize göre dış faktörleri yorumlayalım.
(O) Fırsatları Belirlemek
Dış faktörler pazara olan hakimiyetinize göre cevap aramanız gereken araştırma noktasıdır. Bulunduğunuz sektöre hakim olmanız bu alanda işinizi kolaylaştıracaktır.
1.Bulunduğunuz sektörde işinizi kolaylaştıracak yeni teknolojiler var mı?
2.Size mentorluk yapacak kişiler ile bağlantınız var mı?
3.Sektörünüz gelişiyor mu? Bu gelişimi kendi avantajınıza nasıl kullanabilirsiniz?
4.Pazarda ya da şirketinizde, diğerlerinin dolduramadığı boşluklar var mı?
5.Rakiplerinizin yapmakta zorlandığı şeyleri, kendi avantajınıza nasıl çevirebilirsiniz?
6.Teknoloji ve pazarda oluşan değişimler neler? Bu değişimleri takip edebiliyor musunuz?
7.Devletin ve uluslararası kurumların politikalarındaki değişimler var mı?
8.Ülkedeki sosyokültürel ve ekonomik değişimler neler?
Fırsatlara örnek olarak sektöre giriş yapacak yabancı yatırımcı, devlet teşvikleri, yeni reform ve politikalar, toplumun yaşam düzeni, nüfus profilleri gibi çeşitlendirilebilecek fırsatlar vardır.
(T) Tehditleri Belirlemek
1.Önünüzde ne tür engeller var? İşletmenizde ne gibi engellerle karşılaşıyorsunuz?
2.Mevcut ve potansiyel rakipleriniz kimler? Ne yapıyorlar?
3.Gelişen teknoloji ile pozisyonunuz etkisini kaybedebilir
mi?
4.İşinizin gerektirdiği beceri ve ihtiyaçlar değişebilir mi?
5.Finansal sorunlarınız var mı?
6.Zayıf yönlerinizin herhangi bir tanesi işinizi etkiler mi? Tehdit unsuru var mı?
Belirttiğim tehditler konusunda cevap bulduysanız kendiniz ya da işletmeniz için iç ve dış faktörleri belirlemiş oldunuz.
Swot Analizi Nasıl Değerlendirilmelidir?
Yukarıda belirttiğim güçlü ve zayıf yönleriniz olan iç faktörler, fırsatlar ve tehditler olan dış faktörleri kendi swot analizi tablonuzda listelediyseniz eğer genel bir değerlendirme yapmalı ve kendinize bir yol haritası çıkarmalısınız.
4 ana başlıkta faktörleri ve soruların cevaplarını verdiyseniz eğer, bu ana başlıklara karşılık gelen faktörleri nasıl değerlendirebilirim ve kullanabilirim bunu yorumlamanız ve bu doğrultuda işletmeniz veya hayatınız için bir yön tayin etmelisiniz.
Swot analizi güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlediğiniz, sektörünüzde veya hayatınızdaki fırsatlar ve tehditleri irdeleyebildiğiniz basit bir analiz yöntemidir. Bu analizi yaparken yapmanız gereken tek şey kendinize karşı dürüst olmak ve bu doğrultuda analizinizi yapmaktır.
Aşağıda belirttiğim linkten sizler için hazırladığım SWOT analizi tablosunu indirebilir ve çıktı alarak işe koyulabilirsiniz.
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Kariyerinizde ve işletmenizde sizlere başarılı, mutlu ve en önemlisi sağlıklı bir yaşam dilerim.