Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

SEO Olmadan Bir Hiçsiniz!

Ticaret yaparken ne olduğunuz pek önemli değil SEO konusunda. Bir şirket kurdunuz ve herkes gibi şirketinizin büyümesini insanlar tarafından görünür olmayı ve para kazanmayı hedefliyorsunuz. Bir amaç doğrultusunda ne kadar titiz hareket ederseniz edin internet kadar ucu açık, şirketinizi tanıtabileceğiniz daha kaliteli bir ortam yoktur. Ancak bir web sitesi kurdunuz şirketiniz için iş bittimi? Şirketinizi tanıtabilmek için bu yeterlimi? Genelde bilinçsiz müşteriler ile bu tür konuları konuşamıyorsunuz. Bir web sitesi yaptırmak istiyor ve talepler genelde şu şekilde olur; “abi şimdi ben bir internet sitesi yaptırıcam gogıla yazdımmı en üstte beni göstersin istiyom” hu? İnsanlara bu işin böyle yürümediğini birilerinin anlatması gerekiyor! Pazarlama ve CRM alanında şirketler yıllık ciddi bütçeler ayırmaktadır. CRM konusunuda daha sonra ayrıntılı bir şekilde açıklarım. Kısaca CRM’i özetleyecek olursak ; Müşteri İlişkileri Yönetimini yani müşterileri’nizin bilgilerini kaydederek onlara geri dönüşler yapmanızdır, onların önemli olduğunu hatırlatıp, firmanız ile bağlarını kopartmamasını sağlamaktır. Pazarlama ile erişeceğiniz kitle kısıtlıdır. Nedeni ise elinizde sadece kısıtlı bir datanın olmasıdır. Sanal ortamda ise işler pek böyle yürümez. 

Sanal Ortamda Kitlelere Nasıl Erişebiliriz?

  • Web sitelerinin referans göstermesi ile( Blog, forum vb.)
  • Arama motorları
  • Arkadaş tavsiyeleri
  • Kartvizitler
  • E-Bültenler (Emailing marketing)
  • Arama Motoru reklamları

adwords_vs_seo

Seo’nun önemi nedir peki yukarıda belirttiğim stratejilerin dışında? SEO bir mevduat hesabı gibidir ve sürekli yaptığınız yatırımlarla büyür. Web sitelerinize değer katmak ve rakiplerinizden bir adım önde olmak istiyorsanız seo konusuna önem vermeniz gerekmektedir. Seo için yapacağınız masraflar hiçbir zaman gereksiz değildir. Önemli olan doğru kişilerle doğru iletişimi kurmaktır. Kullanıcıların ciddi bir kısmı arama motorlarından reklamları tıklamamaktadır nedeni ise kullanıcın aradığı her neyse onun o arama motoru reklamında çoğu zaman olmadığıdır. Bu reklam konusundaki sorunu bu aşamaya getirenler de yine satış yapmak için gereksiz yerlere reklam veren firmalardır. Kullanıcı doğru bilginin peşindedir, ne olduğu belirsiz reklamların peşinde değildir unutmayın! Yaptığınız seo çalışması ile arama motorlarında belli bir noktaya gelebilir ve bundan kazanç elde edebilirsiniz. Bir de bu konuyu google reklamları için düşünelim. Google ads reklamlarınızı verdiniz belirli bir bütçeniz yok küçük çaplı bir şirketsiniz. Bütçeniz bitti ve sıralamalardan da silindiniz. Tabi tekrar Arama motoru reklamlarına ne zaman bütçe ayıracak ve ne zaman reklam vereceksiniz kim bilir! Reklamların seo’ya bir yararı yoktur. Paranız olduğu sürece belirlediğiniz sırada kalacaktır. Ancak seo konusunun başındada belirttiğim gibi mevduat hesabınızı düşünürseniz bu iş tam tersidir. Seo ciddi yatırım gerektiren ve yatırım yapılması gereken bir pazarlama yöntemidir. Seo çalışmalarına ne kadar erken başlarsanız, erken de geri dönüş alabilirsiniz. Örneğin e-ticaret sektöründe olduğunuzu varsayalım. Satış yapmak istiyor ve rakiplerinizden bir adım önde olmak istiyorsunuz, o zaman şimdiye kadar yapmadıysanız bile geç kalmış değilsiniz seo konusunda ki gerekli çalışmaları planlayarak başlayabilirsiniz. Seo, sosyal pazarlamanın bir adımı olduğu için, hedef müşterilere ulaşmak veya müşterilerin bize ulaşmasıysa, pastanın %90 lık bir kısmını SEO oluştursada diğer %10 luk kısımdan da faydalanmamız gerekiyor. Bu %10’luk kısım nedir peki ?

Sosyal Medya, E-Bültenler, Blog ve Forum Tavsiyeleri

Sosyal medya konusuna değinecek olursak gerçekten garip bir bağımlılık diyebilirim. İnsanlar lavaboya girerken bile elinden düşürmedikleri akıllı telefonları ile klozet kapağını kaldırmadan önce sosyal medyaya giriyor ve lavabo seanslarıda devamında başlıyor tabi. Sosyal medya’da kitlelere hitap etmek büyümek istiyorsanız eğer yaratıcı olmalısınız. Örneğin eğlence ve turizm üzerine bir siteniz varsa yaratıcı çözümler ve fırsatlar sunmalısınız. İnsanları güldürecek bir sayfaysanız seçici ve eğlendirici içerikler üretmelisiniz. Eğer eticaret sektöründeyseniz cazip kampanyalar ile insanların ilgisini çekebilirsiniz. Sosyal medya da can sıkıcı olan genelde eticaret sektöründe yaşıdığımız saçmalık ise fırsat ürünü gibi gösterilen ve piyasa fiyatı üzerinden satılan ürünlerdir. İnanın bana kimse aptal yerine koyulmak istemez kanmazda zaten! Böylesine gereksiz ve markanızı zedeleyecek işlerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Gelelim E-Bültenlere. Şahsen ebülten yani emailing marketing de diyebileceğimiz bu yöntem öncelikle ilgi çekici tasarımı, sloganı ve tabi ki cazip ürünlerin yer almasını gerektiren bir pazarlama yöntemidir. Eğer belirttiğim bu üç temel hususa dikkat ediyorsanız listelerinize mailing yapın gitsin! E-Bülten ile kullanıcı veya müşteri çekmek; yukarda bahsettiğim gibi özel fırsatlar, gerçek indirimler sunarak kişileri. Müşterilerinize kalitenizi sunmanız, sonraki satışlar için kapıyı açacaktır. Bazılarımızın sürekli alışveriş yaptığı siteler vardır. Neden bu siteden alışveriş yapıyorum sorusunu kendinize sorduğunuzda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Blog ve Forum tavsiyeleri gerçekten ciddi trafik çekebileceğimiz ve sitemizi tanıtabileceğimiz bir yöntem olsa da google’ın son yaptığı güncellemeler ile birlikte ne kadar yararlıdır artık orası tartışılır ancak trafik, trafiktir değilmi? Yazım git gide uzuyor kısaca özetleyecek olursak, seo için yaptığınız her yatırım kuruşu kuruşuna size geri dönecektir. Tabir-i caizse neyi ekerseniz, onur biçersiniz. Sektör bazında da seo hakkında uygulamalı yazılar yazmayı düşünüyorum. Yararını göreceğinizi düşünüyorum. Yararını görüpte bunu yansıtırsanız bu ayrıca beni mutlu edecektir ;)..

 

 

10 Yorumlar

  • Özgür AKSOY
    7 Aralık 2014 at 18:04

    Açıkçası SEO çalışması dahi yapılma bir siteye doğru strateji uygulanmadıktan sonra pek bir sonuç vermiyor.

  • Didem yiğit
    22 Aralık 2014 at 01:39

    Seo siteler için vazgeçilmez unsurlardan birisi. Tabi ki bundan kastım doğal olmayan seo yöntemleri değil. Sitemizi doğru kitleye ulaştırmak için küçük yöntemler uygulamak emin olun arama motorları açısından da önemli. Bilgi bence tam ihtiyacım olan noktaları içeriyor. Sağolunn..

  • Ömer
    24 Aralık 2014 at 00:34

    Ülkemizde şirket sahiplerinin çoğu girişimci zihniyet yerine mahalle bakkalı amca kafasıyla ticaret yaptığı için yazıdaki gibi örneklerle sıkça karşılaşmak mümkün oluyor. Her şeyi isteyip hiç bir şey vermemeye de çalışmaları cabası tabii.

  • Bircan Güngör
    31 Aralık 2014 at 12:18

    Sitelerin tutması konusunda hedef kitle aslında iyi analiz edilmeli. Yoksa benim gibi sadece özgün içerikten umut bekleyenlerdenseniz işiniz gerçekten zor.

    • Hakan Göçmez
      5 Ocak 2015 at 10:41

      Ben de seo hakkında bir bilgim olmadığı için uzun bir süre içeriğime güvenmiştim. Hitler 100’ü geçmedi tabi ki. Google gözünde içerik her ne kadar önemli olsa da tek başına yeterli değil maalesef.

    • Selçuk
      3 Nisan 2015 at 14:56

      Gerçekten seo olmadan sadece reklamla hiçbir yere gelemiyorsunuz. Çok güzel özetlemişsiniz.

  • cenk
    14 Mart 2015 at 12:49

    Günümüzde gerçekten seo olmadan bir eticaret sitesinin iş yapması imkansız. Yazınızda bunu gayet güzel özetliyor teşekkürler. Bu konuda profesyonel destek veriyor musunuz?

    • Ramiz
      19 Mart 2015 at 11:56

      Cenk bey merhaba, Tabi ki SEO danışmanlığı talep ediyorsanız iletişim bölümünden bana ulaşarak ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

  • Faruk Yaman
    14 Temmuz 2016 at 20:31

    Ne yardan geçerim ne serden demişler. Bu durum bunu özetliyor galiba özgün içerikten beklentisi olanlardan biri de benim. Ancak seo olmadan da yapılmıyor tabi ki, bilgilendirme için teşekkür ederim 🙂

  • Webellek
    27 Ocak 2017 at 22:31

    SEO da önemli bir yere sahip ancak her yeni algoritma güncellemesiyle birlikte kaliteli içerik SEO’dan daha önemli bir hale geliyor.

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.