Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

Photoshop’a Giriş [Ders 1]

Başlamayı düşündüğüm ve uzun zamandır iş hayatının temposundan vakit ayıramadığım bloguma, yeni tasarım ile birlikte 2 haftadır hız kesmeden yararlı bilgilerle devam ediyorum. Tüm tasarımcı ve tasarımcı adayı okurlarımın faydalanmasını ümid ediyor ve dersimize Photoshop’u tanıyarak başlıyoruz.

Photoshop Nedir?

Adobe firması tarafından geliştirilen bitmap/piksel tabanlı görüntü işleme yazılımıdır. Yaklaşık 26 yıllık geçmişinde dijital ortamda fotoğraf işleme ve düzenleme konusunda birçok alternatif yazılıma sahip olsada içlerinde en popüler yazılımı Photoshop’un olmasının nedeni; elbette görüntüler üzerinde  kusursuz manipülasyonlar yapabilmek için birçok araca sahip olmasıdır. Photoshop 1988 yılından günümüze geldiği noktaya baktığımızda gerçekten dünyayı saran bu tasarım yazılımı abidesinin, eminim güzel bir serüven olmuştur. Piyasaya ilk çıktığı yıllarda fotoğrafçılıkta kullanılan yazılım günümüzde artık, web tasarım, video işleme, 3 boyutlu tasarımlar gibi birçok tasarım seçenekleri sunar. Photoshop’u kullanmadan önce temel kavramlar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Bitmap ve Piksel

Görüntülerin yan yana ve üst üste dizilen renk kutularından oluşur. Piksel olarak da adlandırılan renk kutuları, bitmap resmi oluşturur. Dijital fotoğraflar, video görüntüleri, grafikler yani hazırlanan tüm görüntüler bitmap resimdir.Aşağıdaki örnek bitmap görselidir. photoshop-bitmap-piksel

Çözünürlük

Piksellerin her biri 1 inch uzunluğundadır ve bize çözünürlüğü verir.  Bir görseldeki inch başına düşen piksel sayısı ne kadar yüksekse, görselin kalitesi o kadar iyi olacaktır.

Masaüstü Yayıncılık ve Dijital Medyada Çözünürlük

Basılı medyada yüksek çözünürlüklü (300 piksel / inch) görseller kullanırken, web tasarımda bunun aksine düşük çözünürlük (72 piksel / inch) kullanılır. 72 piksel/inch çözünürlükteki görsel ekranda kaliteli gözükmesine rağmen, piksel karelerinin gözükecek şekilde bozuk basılır. Multimedya ortamı için 96 DPI, dış mekan ve iç mekan baskılarında ise 100 DPI ya da daha kaliteli bir baskı olması için 150 DPI da düzenlenir. Photoshop döküman boyutlarını büyültme işlemi yaparken görsel üzerindeki pikselleri, en yakın komşu renk veya ara renkleri tahmin/interpolation yöntemi ile oluşturur. Bir görselin boyutlarını küçüktürken sorun yaşanmaz, çünkü piksel sayısını Photoshop otomatik olarak azaltır. Fakat görsel büyüdüğü zaman varolmayan pikseller resme ekleneceği için görüntüde bozulmalar meydana gelir. Bu açıdan resimleri boyutlandırırken piksel ayarlarını kontrollü bir şekilde ayarlanması önemlidir. photoshop-image-ayarlamak Photoshop’ta görsellerin boyutlarını çalışma üzerindeyken ayarlayabilmek yada öğrenmek için Image/İmage Size komutunu çalıştırmanız gerekmektedir. Pixel Dimensions bölümünde resimdeki dikey ve yatay piksel sayısını, Document Size bölümünde ise resmin boyutları ve çözünürlüğü (resolution) bulunmakta. DPI (dot per inch) ise inch başına düşen nokta sayısıdır. Resolution’un yani dpi’ın yüksek olması, resmin kaliteli olmasını sağlar. Resmin boyutları arttıkça piksel sayısı da artmaktadır.

Photoshop Dosya Uzantıları

PSD (Photoshop Drawing): Photoshop’ta yaptığınız parçaladığınız çalışmaların, yani layer atayarak yapılan çalışmanın layerlar ile birlikte kaydedebildiğimiz formatıdır. PSD formatında RGB,CMYK, Duetone, Lab Color gibi renk formatlarını desteklemektedir.

-TIFF ( Tagged File Format): Alpha kanalı içeren yüksek çözünürlüklü dosya uzatısı olup, PSD gibi basılı medyada kullanılan bitmap dosya biçimidir.

-JPEG ( Joint Photosgraphic Experts Group): Sıkıştırılmış dosya formatı olan JPEG uzantısı tüm görsel dosyaların temelini oluşturmaktadır. Basılı medyada kesinlikle kullanılmaması gereken bir uzantıdır. Nedeni ise görselleri sıkıştırarak piksellerin bozulmasına sebep olmasıdır. Web tasarımında da aksine en yoğun şekilde kullanılan resim formatıdır.

-GIF (Graphics Interchange Format): Jpeg uzantısına benzemekle birlikte, jpeg formatından farkı ise görsel dosyaların hareketli görüntülerinide içinde barındırmasıdır. Sıklıkla web ortamında kullanılır. Jpeg formatındaki sıkıştırılmış bir dosya biçimi olduğu için basılı medyada kullanılmaz.

-PNG (Portable Network Graphics): Jpeg kalitesinde ve GIF gibi alpha kanalı ve şeffaflık özelliği bulunur. Birçok güncel fotoğraf oynatıcı ve Tasayıcılarla açılabilir. Web tasarım yaparken genelde sıklıkla logo tasarımında arkaplanı şeffaf olarak saklayarak tasarlanan web sayfası ile bütünleşmesini sağlamaktadır.

-PDF (Portable Document File): Adobe firması tarafından geliştirilen, işletim sistemi font ve görsel gibi içeriklerinin bağlayıcılığı olmadan tüm dijital ortamlarda paylaşılmak için kullanılan dosya formatıdır. Adobe Reader programı ile okunabilmektedir. Acrobat programı ile düzenlenebilir. Photoshop ve benzeri yazılımlarda dosya paylaşımları ve baskıya gönderilmesinde kullanılan bir uzantıdır.

-EPS (Encapsulated PostScript): İki çeşit EPS dosyası vardır. Bunlardan biri, Adobe Illustrator veya Corel Draw ile açılıp değiştirilebilen vektör tabanlı çizim dosya uzantılarıdır. Diğeri ise bitmap tabanlı görsel dosyasıdır. Photoshop ve benzeri pek çok görsel düzenleme programı ile açılabilir.

Photoshop konusunda ki temel bilgileri derlemeye ve sizlere aktarmaya çalıştım.Bir sonra ki dersimizde, photoshop tercihlerini nasıl ayarlarız ve photoshop’u nasıl hızlandırırız bunları göreceğiz. Sevgilerimle,

2 Yorumlar

  • Meral Atik
    25 Aralık 2014 at 00:16

    Photoshop hakkında neredeyse hiç bir bilgim yok.
    En baştan öğrenebileceğim bir video dersi var mı tavsiye edebileceğiniz?

    • Ramiz
      25 Şubat 2015 at 14:46

      Yakında uygulamalı derslerede geçiş yapacağım. Takipte kalın.

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.