Ramiz TAYFUR

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font büyüklüğü

+ -

Satır yüksekliği

+ -
Gündüz
Gece
Gün Batımı

PDFCreator ile PDF Dosya Boyutunu Küçültme

Grafikerler için özellikle katalog tasarımının şirket tarafından e-katalog’a dönüştürülmesi istendiği zaman gerçekten zahmetli olan bir tarafı dosyanın boyutunu küçültmek olduğu ve herkesin ortak sorunu olduğunu biliyoruz. Nedeni ise 700 mb’lık bir dosyayı ftp’ye öylece aktaramayacağımız. Aktarsak dahi açması güç olacaktır. Mail atmaya yada wetransfere atmaya kalksak bile zaman kaybıdır. Dosyaların boyutunu küçültmek için birçok çevrimiçi araç bulunmakta bunlardan biri Smallpdf oldukça verimli çalışan ve kullanımı kolay bir PDF dosya boyutu küçültme aracı. Dosya boyutunu program kullanmak istemiyorum diyenler bu araç sayesindede dosyasını “Drop Pdf Here” alanına sürükledikten sonra ‘Choose file’ butonuna tıklayarak upload sonrasında küçültebilir. Ancak bir sorunumuz daha var ki oda Türkiye internet altyapısında upload hızının çok düşük olması. Bu yüzden tutupta 1 buçuk megabit upload hızı olan bir internet altyapısında 700 mb’lık dosyalar upload edipte küçültmekle uğraşacak zamanımız yok ne yazık ki. Yine de aracı tanımak adına sitenin önizlemesi aşağıdaki belirtelim.

smallpdf

 

PDFCreator ile PDF dosya boyutunu küçültmeye gelecek olursak oldukça pratik işlemi ve 700 mb’lık bir mini katalogda denemesini yaptığımda gayet verimli ve hatasız bir işlem uyguladı diyebilirim. Öncelikle şuradan indirebilirsiniz. Ön kurulum konusunda bilgi aktarmama gerek yok diye düşünerek direk konuya geçeceğim. Öncelikle küçültmek istediğiniz pdf  formatındaki kataloğumuzu açıyoruz. CTRL + P yani yazdır tuşuna basıyoruz.

pdf-dosya-boyutu-kucultme

 

Karşımıza gelen yazdırma ekranında yazıcılar bölümüne gelerek ‘PDFCreator’ seçeneğini seçiyoruz. Devamında ‘Yazdır’ diyoruz ve karşımıza aşağıda belirttiğim ilerleme ekranı geliyor.

pdfcreator-ilerleme-secenegi

İlerleme ekranında yazdırma işlemi bittikten sonra dosyanızı kaydediyorsunuz ve sonucunda ciddi oranda küçüldüğünü göreceksiniz. Zor bir işlem değil ve eğer bu sorunla karşılaştıysanız, eminim sizinde işinize yarayacaktır ..

3 Yorumlar

  • Hakan Göçmez
    29 Aralık 2014 at 18:49

    Bir kaç soru takıldı aklıma;

    Indesign ve benzerlerinde en küçük dosya boyutu var. Bunun ondan farkı ne?

    • Ramiz
      29 Aralık 2014 at 19:04

      Biçimlendirirken boyutunu kaliteyi olabildiğince aynı standartta tutuyor. Yani görsel olarak pek bi bozukluk olmuyor boyutlandırılan dosyada.

  • aslı mardin
    11 Ocak 2015 at 21:01

    ben başka bir program kullanıyordum dediğiniz gibi göreselde bozukluk oluyordu bu deneyeceğim inşallah aynı kaliteyi koruyarak boyutunu küçültebilirim.

Bir yanıt yazın


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.