Moto 360 Akıllı Saat İncelemem
Evet! Uzun süredir beklediğim saatimi geçen hafta teslim almak nasip oldu. Yaklaşık 2 aydır inceliyordum ürünü, tasarımı normal bir saatten farksız olan Moto 360 birçok kullanıcının hoşuna gidecek bir saat diyebilirim. Zaten dünyanın en çok satan akıllı saatleri arasında Samsung ile kafa kafaya giden bir saatten bahsediyorum. Saat konusunda telefonlarda olduğu gibi çoğu kullanıcı hemen değişikliğe gitmiyor. Akıllı telefonların üst segmenti çıktığı zaman tereddütsüz alırken, akıllı saatlerde hal böyle olmuyor. Nedeni ise saat görünümüne sahip akıllı saatlerin sayısının yok denecek kadar az olması. Aksesuar olarak şahsen saat kullanmayı çok seviyorum, ancak çokta radikal bir değişikliğe gitmeyi sevmiyorum. Dolayısıyla Moto 360 Akıllı saat konusunda Dünya’da bu açığı kapatmış tek firma olduğunu düşünüyorum.
Saat şuan amerikan sitelerinde indirimde ve fiyatı 150$. Benim Türkiye’ye getirmem bana 550 TL’ye patladı. Saatin almamın avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedecek olursam eğer, telefonla olan bağımı ciddi derecede kesti diyebilirim. Yani çok önemli birşey olmadıkça telefonu çıkartmanıza bile gerek yok diyebilirim. Tüm bildirimler anında saatede düşüyor ve E-posta, Sms, Whatsapp mesajları, Aramalar, Facebook Messenger bildirimleri, Skype bildirimleri yani aklınıza gelebilecek tüm bildirimler saat ile alıyor ve cevap verebiliyorsunuz. Bildirimlerin dışında Google now ve Haritalar ayarlarını yaptıktan sonra saat dahada kullanışlı hale geliyor. Ayarlar derken Ev ve İş adresi, Hava durumu gibi bildirimler sizin ayarladığınız saatler arasında saatiniz tarafından sürekli olarak size bildiriliyor. Örneğin saat 8’de evden çıkarak iş yerine gidiyorsanız eğer, size hemen iş yeri haritasını açıyor ve kaç dakikada varacağınızı söylüyor ve rota belirliyor. Aynı şey ev adresi içinde geçerli örneğin akşam 6’ya ayarlıyorsunuz bildirim saatini akşam 6’da ev adresi içinde aynı bildirimi sunuyor. Bu standart kısmı. Örneğin bi randevunuz var ve haritalarda kaydettiniz. Onun içinde hangi tarihte ve saatte ise ayarlıyorsunuz ve size o tarih ve saatte bildirimini yapıp sizi yönlendiriyor. Aramalara bakabildiğiniz gibi, aynı zamanda ‘Siri’ mantığı ile saate konuşarak komut verip rehberinizde olan kişileri arayabiliyorsunuz. Konuşma bölümünü manuel açmanıza’da gerek yok. Saatle göz teması kurduğunuzda ‘Ok Google’ demeniz yeterli, hemen komut vereceğiniz ekran karşınıza geliyor. Sağlık uygulamalarından bahsedecek olursam eğer, S Health bende olmadığı için fazla detay paylaşamıyorum ancak, Google Fit verilerine göre yorumlayacak olursam eğer,
Adım, kalori, km ölçer gibi özelliklere sahip. Bunun yanında kalp, nabız ölçer özelliğide var. Günlük belirlenen saatler içerisinde ölçümlüyor ve Fit verilerinde bu detayları görebiliyorsunuz. S Health daha kapsamlı ancak denemediğim için o konuda yorum yapamayacağım.
Avantajları olduğu gibi dezavantajlarıda var ancak eksiklikleri çokta rahatsız ediyor diyemem. En büyük eksisi bana göre şarjı. Günü kurtarabiliyorsunuz ancak, iş çıkışı akşam yemeği yemeye gittiğimizi düşünürsek yarı yolda bırakabiliyor. Bir kez bunu yaşadım gerçi o günde meraklı arkadaşlarıma göstermek için çok kurcalamıştım ondan kaynaklanıyor. Hatta o gün komik bir olay yaşanmıştı. Bir amca saati sormuştu bende yok saat amca demiştim. Kolundaya dalgamı geçiyorsun benimle diye azarlandığımı biliyorum. Hadi gelde anlat amcaya, Amca bu akıllı saat şarjı bitti, telefon gibi şarjla çalışıyor. Böylede deli eden bir hikayesi var yani. Neyse Şarj probleminin dışında birde hoparlör’ün olmaması bir eksiklik diye düşünüyorum ancak eksiklik olarak görsemde şimdiye kadar hiç aramadım bu özelliğini. Toplum içerisinde saatin hoparlöründen nasıl konuşabilirsin ki sonuçta. Bir diğer eksiklik ise iPhone telefonlarda saati kullanamıyoruz. Bu konuda ciddi kitle kaybedeceği bir gerçek, nedeni ise iPhone kullanan insanlarında bu saati almak istemesi diyebilirim. Buna benim arkadaşlarımı örnek verebilirim. Sırf o yüzden saati alamıyorlar. Artık iPhone telefonlarda da kullanabiliyoruz.(Güncelleme 01.12.2015) Son olarak belirtecek olursam eğer, uyku ölçer yok. Aslında merak ettiğim aradığım bir özellikti ancak saatte böyle bir özellik yok. Tahminim insanlar genelde gece uyurken saati çıkartmayı tercih ettikleri için bu özelliği saate dahil etmemişler. Etseler bile şarjdan dolayı ne kadar kullanabilirdik tartışılır. Avantajları gibi dezavantajlarıda var dedim, ancak belirttiğim gibi biraz akıllı cihaz, kullanıcıları olarak aç gözlüyüz. Sıkıntı tamamen bundan kaynaklanıyor. Yoksa saatin şarj sorunu dışında hiçbir problemi ve eksiği yokta diyebilirim bana göre. Bu arada şarj konusuna akıllarda soru işareti kalmasın açıklık getireyim. Sadece bildirimlerinizi, maillerinizi okur, cevaplar, aramaları cevaplar, saate bakar ve çok kurcalamazsanız, 14-15 saat arasında şarjı gidiyor. Buda aslında gayet iyi bir zaman dilimi diyebilirim.
Moto 360 Teknik Özellikleri
Moto 360 teknik özelliklerine değinecek olursam eğer, Android Wear ile uyumlu çalışıyor. Son güncelleme ile birlikte 5.1.1 Android OS versiyonuna sahip. Android 4.3 ve üstü versiyona sahip cihazlar ile kullanılabiliyor. 1.5 inçlik ekrana sahip olan saati ben kahverengi deri kordonu ile tercih ettim. 320×290 çözünürlüğe sahip. Piksel yoğunluğu 205 ppi olan saatin ekran camı çizilmez cam Gorilla Glass 3 ile üretilmiş. IP67 sertifikasına sahip saat su geçirmeme özelliğine sahip, ancak el yıkama, abdest alma gibi ufak işler haricinde kesinlikle tavsiye etmiyorum. Arka yüzündeki kalp, adım sayar gibi ölçülemeleri yapan sensöre ve mikrofon ile sesli komut özelliğine sahip.
Moto 360 Kutu Açılımı Fotoğrafları
Fotoğraflar telefon ile çekildiği için pek profesyonel görünmeyebilir. Akşam çekimidir daha sonra tekrar güncelleyebilirim belki :/. Tüm detaylı fotoğrafları aşağıdaki gibidir.