Haftanın Özeti: 2
Evet! Geçte olsa bir haftanın özeti konusu ile yine sizlerleyim. 2015 yılı hedeflerim başlıklı yazımda bi düzene girmek istediğimi ve bu konu için çaba sarfedeceğimi belirtsemde bazen zor oluyor ancak arayı fazla açmadan bu hafta gözüme çarpan enteresan olaylardan, ilgimi çeken haberlerden sizlere bahsetmek istiyorum. Öncelikle projelerimden birini hayata geçirmenin mutluluğu var bende. Yaklaşık 3 gündür projem aktif olarak yayında ancak daha arkaplan da google’a tanıtacak yada indexletecek bir adım atmadım. Projem beta sürümünde ve içerik bölümündeki bazı sorunlardan dolayı da kalan işlemleri yapamadım. Onları da çözdüğüm zaman herhangi bir sorun kalmıyor şimdilik. Üzerine katmak istediğim çok şey var ancak dedim ya beta aceleci davranmamak ve sabırla yayındayken geliştirmem kullanıcılarında ilgisini çekecektir diye düşünüyorum.
Genel kültür şokunu sürekli yaşadığımız bir ülkedeyiz. Bende de bu sorun var ve araştırmıyoruz, okumuyoruz yani ilgi alanlarımızın dışındaki konuları… Oysa Türkiye’de neler var ancak bi haberiz bunlardan.
Dünyanın ilk tapınağı Göbekli Tepe
Hiç duyan oldumu bu tapınağı? Şahsen berbat bir ülke gündemine sahip olmanın sıkıntısı ile asıl değerli mabetleri yapıları hiç duymuyoruz görmüyoruz. Malum siyasetin ve algı yönetiminin en iyi şekilde ülkemiz üzerinde işlendiğini düşününce pekte şaşırtıcı olmuyor bu durum. Neyse ülkemiz sınırlarında Şanlıurfa’da bulunan bu ilk tapınak içindeki taşların büyüklüğü ve oymalardaki ustalık insanların henüz çakmak taşı ile avlandığı döneme denk geliyor. Medeniyet tarihini değiştiren ve hala kazısı süren bu keşfi öğrenmek isteyeceğinize eminim. Video gömme engeli olduğu için yerleştiremedim buradan izleyebilirsiniz.
Kollektif bir blog olan Ortakmasa
Birçok takip ettiğim blog var ancak her zaman içerikler ilgi çekici ve özenle hazırlanmış olmuyor ne yazık ki. Sizlere kollektif bir blog yapısına sahip olan Ortakmasa’yı öneriyorum. yazarıda olma düşüncem var. Hatta attım geçenlerde bir yazı. Neyse severek takip ettiğim tasarımcı arkadaşlarımızdan biri olan Arif Erdem’in kurduğu bloga buradan ulaşabilirsiniz.
Havalimanı üzerinde drone uçuran bilinçsiz kullanıcı
Drone’lar inanılmaz eğlenceli olsada kullanım alanlarına göre bu değişiyor. Hobi olarak drone uçuran birçok teknoloji sever var. Ancak hava trafiğinin en yoğun olduğu bölgede bunu yapmak istiyorsanız, bu tutkunuzu tekrar sorgulayın derim.Geçtiğimiz gün Atatürk Havalimanı üzerinde 12 dakikalık bir uçuş gerçekleştiren sorumsuz bir drone sahibi, hava trafiğini tehlikeye sokarak büyük bir sorumsuzluk örneği gösterdi. Kaydettiği görüntüleri YouTube’a yükledikten sonra drone sahibine sosyal medyadan tepki yağdı. Drone’uyla uçakların iniş kalkış yaptıkları bölgenin tam üzerinde kontrolsüzce çekim yapan drone sahibi, gelen tepkiler üzerine videoyu kaldırdı. Şimdiye bu arkadaş için ne tür bi işlem yaparlar merak ediyorum ama pişman olmuş zaten tekrar edeceğini sanmıyorum. Video’sunu yayınlayacaktım ancak telif hakkından dolayı youtube’a koyan kişilerinde videolar silinmiş.
Telefonunuzu termal kameraya çevirmek istermisiniz?
Apple cihazlarında kullanılan Lightning bağlantı noktasına sahip iphone modelleri ile uyumlu bu cihaz sayesinde telefonunuzu termal kameraya dönüştürebileceksiniz. Seek Thermal isimli aksesuarın geliştirilmiş bir versiyonu olan Seek XR, akıllı telefonlara termal kamera yeteneğiyle birlikte şimdi de yakın mesafeden nesneleri görüntülemek için manuel odaklama lensiyle birlikte geliyor. 2.000 feet (yaklaşık 600 metre) mesafeden çekim yapmayı mümkün kılan aksesuar, özellikle avcılara ve izcilere her türlü görüş koşulunda büyük kolaylık sağlıyor. 14 gram ağırlığında olan oldukça hafif cihazın bedeli ise 299 $.
Buda oldu ve su tutmayan metal üretildi!
Nano teknolojiler teknolojinin ilerlemesine paralel olarak ilerliyor. Su tutmayan metal de üretildi ve bunun ne tür sanayi devrimlerine neden olacağını ilerleyen yıllarda yaşarsak göreceğiz. Suyun metaller üzerinde uzun süre kalması çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Geliştirilen yeni bir hidrofobik metal ise suyu hiçbir şekilde tutmuyor ve üzerine damlatıldığında suyun üzerinden zıplayarak uzaklaşmasını sağlıyor.
Macintosh günümüz tasarımlarına uyarlandı
Serdar hocam’ın yazısından dolayı haberdar olduğum bu şirin yeni macintosh’a apple kullanıcılarının bayılacağına eminim ancak bu formun üretimi yapılmıyormuş. Ürün 128GB SSD, 8GB bellek, dokunmatik ekran ve i7 işlemci. 4:3 ekran boyutu görmeyeli ne çok olmuş. Üretilseydi bir tane alabilirdim.
Whatsapp’a web desteği geldi
Whatsapp akıllı cihazların çıkması ile birlikte günümüzün vazgeçilmez mesajlaşma uygulamalarından biri haline geldi. Özellikle MMS mesaj gibi sorunlardan bizi kurtaran Whatsapp’a web desteği geldi. Artık okutacağınız bir QR kodu sayesinde bilgisayarınızdan da bildirimleri alacak ve cevap verebileceksiniz. Whatsapp web’i kullanmak çok basit. Whatsapp’ın son sürümüne güncellediyseniz telefonunuzu buraya tıkladıktan sonra telefonunuzdan QR kodunu okutarak kullandığınız bilgisayar için doğrulamasını yapıyorsunuz ve anında web arayüzüne telefondaki bütün sohbet ve kişi listesi yansıyor.
Sosyal medyanın insanı kalp hastası yapabileceğini öğrendim. Şöyle buyrun.
Yeni nesil telefon Spiral 2
Google’dan beklenen telefon geliyor bence devrim niteliğinde bir telefon nedeni ise bütün donanımının değiştirilebilir olması. Gerçekten mükemmel görünüyor. Konsepte göre cihaz, alüminyum bir iskelet üzerinde birleştirilebilen donanım modüllerinden oluşuyor. Bu modüller kameradan pile, biyolojik sensörlerden çevre izleme teknolojilerine telefonun herhangi bir parçasının yerine geçebiliyor. Yani donanım özellikleri bütçeye göre değiştirilebiliyor.