E-Ticarete Sıfırdan Başlayanlar İçin İpuçları
E-Ticaret normal ticaret’e göre maliyetsiz görünsede aslında derinlemesine bir maliyet analizi yaptığımızda normal ticaret’ten pek farkı olmadığını anlayabiliriz. Günümüzde ücretsiz bir yazılım yada uygun bir paketle e-ticaret sitesini açabileceğini ve para kazanabileceğini düşünenlere yanıldıklarını ve devamında yapılması gereken işlemleri ayrıntılı bir şekilde aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle yeni bir e-ticaret sitesi açtınız ve henüz insanların hiç tanımadığı bir markaya sahipsiniz. Bu durumda satış konusunda e-ticaret sitesini açtığınız gibi nasıl bir çıkış yapabilir yada satış yapabilirsiniz? İnsanların bu yeni markayı öğrenmesi, hazmetmesi zaman alacaktır. Öncelikle ürününüzü sadece e-ticaret sitenizde satıcam diye düşünmeyin. E-Ticaret sitenizdede satışı için ürünlerinizi yerleştirin, reklamınızı verin, markanızı tanıtın ama N11, GittiGidiyor, Sahibinden, global bir faaliyet düşünüyorsanız, Amazon, Alibaba, Aliexpress gibi alışveriş sitelerine mağaza açarak mutlaka ürünlerinizi yerleştirin.
Günde 3 yerine 5 üründe satmak var, 10 üründe satmak, bu sizin aktif bir online mağaza anlayışınıza ve operasyonel taraftaki faaliyetlerinize bağlı olduğunu unutmayın. Operasyondan önce yerleştirmiş olduğunuz ürünlerin görselleri, açıklamalarını en ince ayrıntısına kadar belirtin. Potansiyel müşterilerinizin aklında hiçbir soru işareti bırakmayın. Kendinizi ürünlerini alacak müşterilerin yerine koyarak eksikleri kendi içinizde muhasebe edin. Devamında düzgün bir operasyon faaliyeti ile de zaten hedeflediğiniz sonuçlara ulaşacaksınız.
Belirtmiş olduğum sitelerde belirli bir komisyon kesintisi olacaktır. Bu yüzden bu gibi sitelerde müşteri ilişkilerini de öğrenerek kendi sitenize yönlendirebilir ve komisyon gibi oranlardan kurtulabilirsiniz. Ne olursa olsun başlangıç noktanız bu tarz siteler olmalı. Bu gibi sitelerde ciddi trafikler ve ürün aramalarında ciddi sirkülasyonlar vardır bu yüzden potansiyel müşterilerinizi bu alışveriş sitelerinde kazanmalısınız. Müşterilerin yorumları müşteri ilişkilerini geliştirmekte oldukça etkili olduğu için bu alanlar fazlasıyla sizin için yararlı olacaktır.
Eğer e-ticaret sitesi için erken olduğunu düşünürseniz de bu sitelerde mağaza açarak ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Garanti e-ticaret mantığı ile çalışan hepsiburada belirtmiş olduğum diğer sitelere göre daha düşük komisyon oranları ile çalışmaktadır. Dilerseniz hepsiburada ile de anlaşma yaparak kendinize bir mağaza alanı kiralayabilirsiniz. Hepsiburada yakın zaman zaten tamamen garanti eticaret mantığına geçeceğini açıklamıştı. Stoklu çalışmayıp tamamen konsinye olarak iş yapacağını biliyorum. Eğer bu mantığa tamamen geçerse komisyon oranlarında değişiklikler olacaktır bu konuda araştırma yapmanızda fayda var.
İşin temel mantığını çözdünüz, operasyon ve tedarik faaliyetlerini rahat bir şekilde yürütebiliyorsunuz. Ürünleri de müşterilerinize sunmayı öğrendiniz. Artık e-ticaret sitesi açmayı düşünüyorsanız ki düşünmelisiniz, sizi zorlu bir süreç beklemektedir. E-Ticaret sitesini de açmakla iş bitmediği için öncelikle atılacak adımlardan kısaca bahsetmek istiyorum. Franchise sistemi yada çevrenizden aldığınız bilgiler ile iş yapmak arasında mı kaldınız? Sonuçta online bir mağaza yönetimi hakkında bilginiz yok.
Sitenin ön tasarımı, kategori yönetimi, ürün yönetimi, içerik yönetimi, sosyal medya ve dijital reklam yönetimi gibi meşakatli işleri var. Temelini atmak adına sitenizi açacaksanız ücretsiz açıp kendiniz de sitenizin düzenlemesini yapabilirsiniz, bu alanda bilginiz yoksa eğer maliyeti düşük hazır e-ticaret paketleri de alabilirsiniz tamamen tercih sizin. Belirtmiş olduğum işlemleri gerçekleştirdiyseniz artık tamamen yalnızsınız. Sitenin tüm işlemleri, bütün düzenlemeleri sizin elinizde yoğrulacak ve siteniz şekillenecektir. Bu konuda bilginiz yoksa eğer kesinlikle işi bilen birilerini bulup, bunları iyi bir şekilde yönetmeye başlamanız gerekiyor. Sitenin yazılımını siz mi yazarsınız yoksa dışarıdan bir ekibe mi yaptırırsınız bu konuda daha önce de belirttiğim gibi tercih sizin.
Konsinye : Bir satıcının, başka bir satıcı, dağıtıcı veya komisyoncuyla mallarının ederini satıldıktan sonra almak üzere yaptığı satış, ödeyesiye satış. Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere mal gönderilmesi biçiminde gerçekleştirilen, mal bedelinin sonradan ödendiği ve tamamen güvene dayalı bir satış ve ödeme yöntemi.