E-Ticaret Sektöründe Çalışmak
Yaklaşık 3 yıldan fazla bir zamandır e-ticaret sektörü içerisindeyim. Tüketicilerin davranışlarını, beklentilerini, katettiğim yolları gerçekten saymakla bitiremem. Danışmanlık hizmeti verdiğim markalardaki, yaptığım / yaptırdığım değişiklikler hiçbir zaman beni yarı yolda bırakmadı. E-Ticaret gerçekten ince eleyip sık dokumak gereken bir iş ve bu sektörde varolmak, markanızı büyütmek, tamamen taze bilgi ve tecrübe ile oluyor. Eğer mesafeli satış sektöründe iseniz ve markanıza değer veriyorsanız kendinize ve tasarladığınız markanıza güvenmeniz gerekiyor. Bu sektörde yer almak isteyenlerin bilmesi gereken başlıca ana başlıkları sizlere açıklamak istiyorum. Zira yol almanın anahtarı belirteceğim ana başlıklarda gizli.
İçindekiler
E-Ticarette hangi iş modeli ile yol almak istiyorsunuz?
E-ticaret kapsamlı ve bilgi gerektiren bir iştir. Tasarlamak istediğiniz markanızın öncelikle hangi iş modeli ile büyütmek istediğinizi doğru belirlemeniz gerekiyor. İş modelini belirlemek bir bakıma rotanızdan şaşmamanız, yanlış yol almamanız için ciddi bir adımdır. E-Ticarette birçok iş modeli mevcuttur. Bunlarla alakalı daha önce de e-ticaret türleri nelerdir başlıklı bir yazı yazmıştım. Aşağıdan yazımı inceleyerek markanıza model belirleyebilirsiniz.
E-Ticaret pazarı ve rakipleri hakkında neler biliyorsunuz?
Satacağınız ürün ne olursa olsun ürünün fiyatı, operasyonu gibi ciddi önem taşıyan iki esas madde vardır. Mesafeli satışa kullanıcıların yaklaşımı ve teslim süreci sürekliliği olacak müşterileri kazanmanın en önemli anahtarıdır. Belirli kategorilerde yada genel anlamda ürün grubuna sahip olmanız ve bunları satmanız önemli değildir. Önemli olan sizin ürünlerinizi satan ve sektörde var olan büyük şirketlerin izini takip etmektir. Rakiplerinizi izlemezseniz büyüyemez, ilerleyemezsiniz. Rakiplerinizi taklit edin demiyorum. Rakiplerinizi takip edin, analiz edin ve mümkünse eğer onların sunmadığı kolaylıkları, imkanları girişiminizde kullanıcılara sunun. Örneklerle anlatmak istediğim bazı bölümler var bunları özetleyecek olursam eğer; rakiplerinizin fiyatlarına, pazardaki paylarına, ödeme modellerine, dağıtım ağlarına, demografik bilgilerine ve tasarım dilleri gibi daha birçok konuya dikkat edin.
Mümkünse mevcut girişiminizde, rakiplerin ortaya çıkardığı işin üzerinde bir iş ortaya çıkartmaya çalışın. Belirtmiş olduğum konulara hakim olursanız, markanızın e-ticaret sektöründeki konumlanacağı alanı daha iyi belirlemiş olursunuz. Şuan da mevcut yönettiğim projelerle alakalı olsun olmasın, hepsiburada, markafoni, trendyol, hızlıal ve daha nice rakibi analiz ediyorum. Bu gibi projelerin var olan özellikleri ve eksikleri sizi yakından ilgilendirmeli ve projenizi bu gibi büyük firmaları inceleyerek şekillendirmelisiniz. Farklı görünmek ve ilgi çekmek istiyorsanız bu gibi rakiplerin yapmadıklarını yapmalısınız. Kampanya olur, sitenin genel özellikleri olur, ödeme taksit seçenekleri olur. Farklılaşmak istiyorsanız yapılmayanı yapmalısınız..
Proje için yatırımcılara nasıl ulaşabilirim?
Çevrenizde işinizi destekleyecek insanlar yoksa buna ailenizdeki insanlarda dahil, farklı ortaklar ve yatırımlar aramalısınız. İşinizi büyütmek ciddi yatırımlar almak istiyorsanız yaptığınız işe ve projenize güvenmelisiniz. Finansal gücü oturtamazsanız bu alanda ilerlemeniz, büyümeniz çok güç. Birçok yarışma, yatırım kanalları fonları mevcut. Bununla alakalı da ayrıca yazı yazacağım. Devletin hali hazırda mevcut destek fonları mevcut. KOSGEB vasıtasıyla bu gibi yatırımlara ulaşmanız mümkün. Şuan da gündem de olan yeni iş sahipleri için 50.000 TL destek kredileri de mevcut.
Tüketicilerin beklentilerini bilmelisiniz
Tüketicilerin beklentilerini bilmek, projenizde atılacak adımları buna göre atmak ve ilerlemek zor olmasa gerek ;). Genel olarak bu durumu yorumlayalım. Siz tüketici olsanız alışveriş yapmak istediğiniz internet sitesinden beklentiniz ne olurdu? Ben şahsen basit, anlaşılır ve kolay işlem yapma imkanı sunan internet sitesi isterdim. İnternet sitesinin yavaş açılmaması ve yapacağım işlemler için de aynı zamanda sayfanın hızlı olması gerekli.
Ödeme adımlarını yorumlayacak olursam eğer, ödemelerde de esnek seçenekler olması gerekiyor. Bunları yorumlayacak olursam eğer, Havale, Kapıda Ödeme, Paypal, BKM Ekspress gibi ödeme seçenekleri bulunması e-ticaret sitesi sahibinin her zaman yararına olacaktır. Bu tür teknik konuları bir kenara bırakacak olursam eğer, markanın müşteride sadakat hissi yaratması gerekiyor. Marka sadakati olmadan elde edilmiş bir siparişin önemi yok. 2. kez aynı müşteriden dönüşüm elde etmeniz için 7/24 hizmet anlayışı ile çalışmalısınız.
E-Ticaret Sitesinin Pazarlamasını Nasıl Yaparım?
E-ticaret’te pazarlama konusunda daha kapsamlı bir yazı yazmayı planlıyorum ancak kısaca özetlemek gerekirse, tv kanallarına reklam vermeye gücünüz yetmiyorsa, dijital tarafa ciddi bütçeler ayırmalısınız. Dijital dünyanın getirisi de bu zaten. Kazanmanın en önemli anahtarı dijital reklamcılık ve yan reklam modelleridir. Pazarlama stratejilerinizi alternatif kanallar üzerinde değerlendirecek olursak eğer Google Adwords kesinlikle üzerinde durulması gereken bir reklam modelidir. E-Posta pazarlaması elinde datası olan girişimciler için üzerinde durması gereken bir pazarlama yöntemidir. Affilate marketing yani satış ortaklığı mantığı ile de çeşitli aksiyonlar sonucunda gelir elde etmeniz ve e-ticaret sitenizi tanıtan kişilere kazandırmanız mümkün.
Sosyal medyanın gücüne inanmak gerekiyor. Önceden sosyal medya biz e-ticaret uzmanları için sadece kullanıcı odaklı bir platformdu. Artık kullanıcıdan ziyade satışa yönelik reklam modelleriyle de dikkat çekiyor. Ciddi anlamda etkileşim kurabileceğimiz mükemmel ortamlar ve imkanlar kullanıcılarına sunuyor. Artık ticari sosyal ağ sayfalarının da bir geçerliliği kalmadı ne yazık ki. 10 binlerce kullanıcısı olan hesapların etkileşim oranlarına baktığımız zaman aradaki kaybın farkına varıyoruz.
Sosyal alışveriş mantığı yeni yeni gelişmeye başlasa da artık kullanıcılar ürün ya da hizmet satan internet sitelerine sosyal ağlar üzerinden ağırlıklı olarak giriş yapıyor. Bu konuda da ticari olarak artık pazarlama odaklı hareket edebilmemiz için yeni reklam modelleri devreye giriyor. Özellikle son zamanlarda Facebook’un reklam modelleri ile edindiğim dönüşümlerin artışını gördüğümde gerçekten pazarlama için ne kadar güçlü bir platform olduğunun farkına vardım diyebilirim. Sosyal alışveriş alışkanlığının gelişmesi ile birlikte, mobile uyumlu internet sitelerinin de öneminin büyük olduğunun farkına varmamız gerekiyor. Genel olarak baktığımız zaman, 5 başlık altında E-Ticaret sektöründe var olabilmenin püf noktalarının bunlar olduğunu belirtebilirim..